időjárás 35°C Pál 2022. június 30.
logo

Régiségek hamis igazolása miatt őrizetbe vették a Louvre volt vezetőjét

Forrás: MTI
2022.05.26. 14:29 2022.05.26. 15:09
Régiségek hamis igazolása miatt őrizetbe vették a Louvre volt vezetőjét

Vádat emeltek a Louvre volt elnök-igazgatója, Jean-Luc Martinez ellen műkincsekkel való csalás gyanúja miatt – értesült az AFP igazságügyi forrásból.

Martinezt, aki 2013-tól 2021-ig állt a világ leglátogatottabb múzeumának élén, két jeles francia egyiptológussal együtt hétfőn vették őrizetbe a kulturális javak csempészete ellen küzdő központi hivatal (OCBC) helyiségeiben – mondta el az ügyet ismerő, de meg nem nevezett forrás.

A két régészt elengedték, a Louvre volt elnök-igazgatója ellen azonban vádat emeltek bűnszövetségben elkövetett csalásban és bűncselekményből származó javak tisztára mosásában való bűnrészesség címén.

A témáról elsőként író francia hetilap, a Le Canard enchainé közölte: a nyomozók gyanúja szerint

Martinez szemet hunyhatott afölött, hogy hamis papírokkal igazolták a Louvre abu-dzabi fiókintézménye számára 2016-ban több tíz millió euró értékben vásárolt egyiptomi régiségek – köztük Tutanhamon fáraó rózsaszín gránitsztéléje – eredetét.

Jean-Luc Martinez jelenleg az örökségvédelem területén folytatott nemzetközi együttműködésért felelős nagykövet. Az ügyről további részletek egyelőre nem ismertek.

Borítókép: A Louvre épülete (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.