Sátánista zászló loboghat a bostoni városházán

A Sátánista Templom nevű szervezet lobogója terveik szerint július 23–29 között ékeskedne a városháza épületénél.

2022. 05. 06. 6:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sátánista Templom mozgalom tagjai jellegzetes zászlójuk kihelyezését kérelmezték a bostoni városháza épületére − írja az AP hírügynökség. A salemi székhelyű szervezet azután adta be kérvényét, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága hétfői döntésének értelmében Boston megsértette a szólásszabadságot azzal, hogy a város vezetése korábban vallási nézetei miatt megtagadta egy konzervatív aktivista beadványát egy keresztény zászló ideiglenes kifüggesztésére a város ikonikus épületére. 

A bíróság ítéletében kifejtette, hogy a zászlókihelyezés egy véleménynyilvánítási forma, és mivel 2005 és 2017 között 284 egyéb esetben a zászlók felvonását rendszeresen jóváhagyták, a város nem különböztethet meg vallási csoportokat az alkotmány megsértése nélkül. 

A bostoni polgármesteri hivatal eddig nem kommentálta a szervezet kérését, azonban a hivatal szóvivője leszögezte, hogy alaposan felülvizsgálják a legfelsőbb bíróság döntését, és értékelik zászlófelvonási programjukat is, amely korábban lehetővé tette hasonló kérvények beadását a város weboldalán.

Lucien Greaves, a Sátánista Templom társalapítója szerdán úgy fogalmazott, hogy a csoport azt kívánja szemléltetni, hogy a vallásszabadság részeként tiszteletben kell tartani annak minden formáját.

 

Sérül a szabad és demokratikus állam, ha kormányzati tisztviselők önkényesen korlátozzák mások lelkiismereti szabadságát, vagy vallási nézeteik miatt megfosztják őket állampolgári jogaik gyakorlásától

– írta Greaves közleményében.

A szervezet hivatalos zászlói közül Greaves szerint az amerikai zászlóra hajazó, fekete-fehér sávos, egy kecskekoponyát és pentagrammát ötven csillaggal körülölelő lobogóra eshet majd a választásuk. 

A Sátán Megbecsülésének Hete feliratot is tartalmazó lobogó terveik szerint július 23–29. között ékeskedne a városháza épületénél.

A Sátánista Templomot 2013-ban alapították, és nevének ellenére nem hisz a sátánban, abban az „önkényes hatalommal szemben fellépő örök lázadó jelképét” látja. A szervezetet 2019-ben egyházként ismerte el az amerikai adóhivatal (IRS), így nemzetközileg is elfogadott nem-teista vallási szervezetté vált, amely hirdeti a szekularizmust. Küldetésük (jóindulat ösztönzése, zsarnokság elutasítása, józan ész támogatása, igazságtalanság elítélése stb.) mellett kijelentették, hogy tagjaiknak az abortusz kapcsán szigorításokat bevezető Texas államban a vallásszabadság kifejezéseseként meg kell engedni, hogy a terhesség 24. hetéig gyógyszeres terhességmegszakításban részesülhessenek.

 

Borítókép: A Sátánista Templom szervezet zászlaja (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.