időjárás 24°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Texasban engedély sem kell a fegyverviseléshez

Wittich Zoltán
2022.05.25. 16:48 2022.05.25. 21:05
Texasban engedély sem kell a fegyverviseléshez

Annak érdekében, hogy Texas államban valaki engedély nélkül is hordhasson magánál maroklőfegyvert:
   • Legalább 21 évesnek kell lennie, 
   • Nem ítélhették el bűncselekmény vagy vétség miatt,
   • Nem állhat fizetett és aktív munkaviszonyban állami vagy politikai szervnél,
   • Nem vonatkozhat rá semmilyen fegyverviselési korlátozás,
   • Nem lehet ittas állapotban és nem tartózkodhat magánterületen.

A törvény nem jogosítja fel a fegyverviselőket, hogy többek között közparkba, politikai rendezvényre, kormányzati épületbe, reptéren, kórházba vagy éppen iskolába lépjenek be fegyverrel.

A fegyverviselési engedély hasonló korlátokat szab, de szabadabb mozgást biztosít, így az adott intézmény hatásköre a belépés megtagadása. Az engedélyt texasi lakosoknak adják ki öt évre 40 dollár ellenében, amelyet bűnügyi háttérellenőrzés és kiképzés előz meg.

Noha a texasi fegyvertartási törvények az egyik legkevésbé szigorúak az országban, a sörétes és géppuskák, hangtompítók, páncéltörő golyók stb. használatát a legtöbb esetben tiltják az állami törvények, azok birtoklásához szövetségi engedély szükséges. Kivételt jelenthet – és a találgatások szerint így juthatott 18 évesen fegyverhez – a bíróságok külön engedélye. Ezt olyanok kaphatják, akik erőszak, családon belüli erőszak vagy szexuális zaklatás áldozatai voltak.

Texasban közel hatszázezer fegyver van, így ezer emberre huszonegy fegyver jut.

Borítókép: A biztonsági erők tagjai a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én. A 18 éves Salvador Ramosként azonosított támadó legkevesebb tizennégy diákot és egy tanárt lőtt agyon (Fotó: MTI/AP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.