Az EP szerint nem szabad jóváhagyni a lengyel helyreállítási tervet

A testület állásfoglalásban bírálta, hogy az Európai Bizottság elfogadta a lengyel pénzügyi terveket.

MTI
2022. 06. 09. 14:07
JOHANSSON, Ylva
Strasbourg, 2022. április 5. Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelõs tagja felszólal az Európai Unió gyermekvédelmi politikájáról és az ukrajnai háború elöl menekülõ gyermekekrõl szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. március 5-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön, strasbourgi plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el, amelyben bírálta az Európai Bizottságot a lengyel kormány koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő terve jóváhagyásáért, és felszólította az Európai Unió Tanácsát, hogy az összes feltétel teljesüléséig ne hagyja jóvá a lengyel tervet. A 411 szavazattal, 129 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az Európai Parlament képviselői felhívták a figyelmet az Európai Unióról szóló szerződés vonatkozó cikkében felsorolt értékek, többek között az igazságszolgáltatás függetlenségére és a jogállamiságra vonatkozó kitételek állítólagos lengyelországi megsértésére. 

Sajnálatukat fejezték ki, hogy a lengyel kormány lépései miatt az uniós források még mindig nem jutottak el a lengyel állampolgárokhoz.

Emlékeztetnek: az uniós értékek elfogadása előfeltétele az alap forrásai lehívásának, továbbá arra, hogy az alap forrásaira teljes mértékben alkalmazni kell a jogállamisági feltételrendszert.

A képviselők arra kérték az Európai Unió Tanácsát, hogy csakis abban az esetben hagyja jóvá a lengyel tervet, ha az teljeskörűen teljesíti a helyreállítási alapról szóló rendelet összeférhetetlenséggel és a csalások elkerülésével kapcsolatos követelményeit, és az európai szemeszter valamennyi, a jogállamiság területére vonatkozó országspecifikus ajánlását.

Az Európai Bizottság június elsején fogadta el a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást célzó lengyel tervet, amely 23,9 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd euró kölcsönt biztosít Lengyelországnak. A brüsszeli testület szerint a lengyel terv átfogó és megfelelően kiegyensúlyozott választ ad Lengyelország gazdasági és társadalmi helyzetére, és megfelel a helyreállítási eszközzel kapcsolatos elvárásoknak.

 

Borítókép: vita az Európai Parlamentben (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.