Az uniós biztos szerint a legális migráció fontos az európai gazdaság számára

Mivel egyre kevesebb a munkaképes korú európai állampolgár, az EU-nak megoldást kell találnia Maros Sefcovic szerint.

Forrás: MTI2022. 06. 08. 19:31
null
Lampedusa, 2021. augusztus 28. Mintegy 400, Európába igyekvõ illegális bevándorló egy bárkán, a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai elõtt 2021.augusztus 28-án. A migránsokat késõbb az olasz hatóságok hajói Lampedusára szállították. MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo Fotó: Concetta Rizzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legális és szabályozott migráció fontos, jót tesz az Európai Unió gazdaságának, és segít megoldani a munkaerőpiac hiányait – jelentette ki Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja Strasbourgban szerdán. Maros Sefcovic, az Európai Parlament plenáris ülésének a Készségek és tehetségek Európai Unióba vonzásáról címmel tartott, a jogszerű migrációról szóló vitában kifejtette: 

mivel egyre kevesebb a munkaképes korú európai állampolgár, az Európai Uniónak közös megoldást kell találnia a munkavállalási céllal legálisan érkező migránsok fogadására.

Közölte: az európai gazdaság fellendítésében szerepet játszó legális bevándorlás érdekében elengedhetetlen a migráció származási és tranzitországaival folytatott együttműködés, hogy a szabályozott migrációval minden érintett hasznot remélhessen. Az agyelszívás helyett olyan megoldásra, programokra és kezdeményezésekre van szükség, amelyekkel a partnerországok és az uniós tagállamok is nyernek – emelte ki.

A legális migráció ösztönzése nem megy szembe az európai munkaerő továbbképzésének fontosságával, de tudni kell, hogy Európa globális versenyben van a tehetségekért, a képzett munkaerőért 

– tette hozzá az uniós biztos. 

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vitához benyújtott és az MTI-hez eljuttatott írásbeli hozzászólásában kijelentette: elutasítja a brüsszeli migrációs javaslatokat.

Ideje lenne végre elfogadni, hogy az európai demográfiai és munkaerőpiaci problémákra nem a tömeges bevándorlás az egyetlen lehetséges megoldás. Más megoldások is léteznek, mint például a magyar modell, ami egy sikeres család- és adópolitikára épít

– fogalmazott. Hidvéghi rámutatott: a baloldali EP-képviselők továbbra is az emberi jogok élharcosainak tüntetik fel magukat, de valójában erkölcstelen és álszent módon cselekednek, amikor a szegényebb országok képzett állampolgárait akarják az EU-ba hozni. Véleménye szerint ez sem az említett országoknak, sem az Európai Uniónak nem válik hasznára.

A képzett munkaerő kiszipolyozása csak tovább mélyíti problémákat a származási országokban, és előbb-utóbb kisemmizi őket. Eközben az Európába való tömeges bevándorlás veszélyezteti a kultúránkat, a társadalmi kohéziónkat, és jelentős anyagi többletköltséggel jár a tagállamok számára

– mondta. A fideszes képviselő hozzátette: az elmaradottabb országok problémáit helyben kell orvosolni, elsősorban infrastrukturális fejlesztésekkel és gazdasági beruházásokkal. A valódi segítség nem az Európába irányuló tömeges bevándorlás támogatása, hanem a kevésbé fejlett országok világgazdasági vérkeringésbe történő bekapcsolása és sikeres növekedési pályára állítása – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Borítókép: Mintegy négyszáz, Európába igyekvő illegális bevándorló egy bárkán, a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa sziget partjai előtt 2021. augusztus 28-án. A migránsokat később az olasz hatóságok hajói Lampedusára szállították (Forrás: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.