Bayer Zsolt is felkerült az ukrán ultranacionalisták halállistájára

A listára korábban már Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nevét is felírták.

Magyar Nemzet
2022. 06. 06. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét bővítette halállistáját a Mirotvorec, ezúttal Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája került fel a szélsőjobboldali internetes oldal Ukrajna ellenségeit tartalmazó listájára. Az oldalon már több tízezer ember neve szerepel, akikről olyan személyes adatokat is nyilvánosságra hoztak, mint például a születési dátumuk, útlevélszámuk és lakcímük.

Ukránellenes propagandista. A Kreml narratívájának terjesztője. Részt vesz az Ukrajna elleni humanitárius agresszióban – sorolja a weboldal a súlyos vádakat Bayer Zsolt ellen.

A Mirotvorec „magyar szélsőjobboldali és ultrakonzervatív újságírónak” titulálta a publicistát, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök „egyik legközelebbi munkatársának és a kormánypropaganda-gépezet egyik kulcsfontosságú szereplőjének” nevezi. Bayer Zsolt profiljában néhány cikkét is felidézik. Megjelenik köztük például azon írása, amelyben Olekszandra Koval közleményét idézi: az ukrajnai könyvtárak ellátásáért felelős igazgató arról beszélt korábban, hogy minél hamarabb el kell távolítani az ukrán könyvtárakból az ukrán gondolkodásmódra veszélyes és káros műveket.

Bayer Zsolt szerint olyan orosz szerzőkről van szó, mint például Dosztojevszkij, Tolsztoj vagy Mihail Bulgakov.

„Ha valakinek első hallásra is ismerős, az ne essen kétségbe, jó úton jár. Igen, ilyet már a náci Németországban mondtak. Ilyet már mondott Goebbels, aztán a mondatokat tettek követték, csak akkor nem az oroszokat kellett kidobni a szemétre, hanem a zsidó szerzők műveit” – tette hozzá a publicista. Bayer Zsolt egy másik írásában annak is hangot adott, hogy ukránok tolvaj vagy tolvajnak vélt, tolvajnak kikiáltott embereket a nyílt utcán oszlopokhoz, fákhoz kötöznek ki, az alsóruhájuktól megfosztják őket, aztán botokkal vagy ököllel félholtra verik, majd ott hagyják őket. Az ezt alátámasztó videófelvételek gyakorlatilag az egész világot körbejárták.

Ha a Nyugat szerint ez belefér a jogállami keretekbe, így uniós tagságot kaphat egy olyan ország, ahol ez történik ma a nyílt utcán, az a középkor

– írta Bayer Zsolt rámutatva arra, hogy Ukrajna uniós csatlakozását sürgetik Brüsszelben, közben pedig Magyarország és Lengyelország ellen folytatnak jogállamisági eljárást.

A Mirotvorec honlapot 2014-ben hozták létre, miután Oroszország annektálta a Krím félszigetet és de facto elfoglalta Donbasz egy részét. A halállistaként ismert felsorolásban szerepel többek között:

  • Orbán Viktor miniszterelnök
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
  • Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke
  • Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos

A nevek között van továbbá egy 14 éves ukrán kislány is, akit két éve tartanak a Mirotvorec szerzői Ukrajna ellenségének. A luhanszki (orosz) Faina Szavenkova azzal vívta ki a csoport haragját, hogy 12 évesen az ENSZ Biztonsági Tanácsának és Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek címzett videóüzenetében szót emelt a Donbaszban élő gyermekek védelme érdekében. A jelentés szerint ma már azzal vádolják a kislányt – akinek egyébként személyes adatait és fényképét is közölték –, hogy a szakadár köztársaságok írószövetségének tagjaként prózaírói, dramaturgiai és esszéírói tevékenységnek álcázott ukránellenes propagandát folytat, álhíreket terjeszt az ukrán hadseregről, és mindenféle oroszországi írópályázatokon vesz részt.

Az oldalon több mint négyezer újságírót listáztak, feltehetőleg a megfélemlítés céljából: gyakorlatilag mindenkit Ukrajna ellenségének kiáltottak ki, akiknek más véleményük van, mint a hivatalos ukrán álláspont.

Borítókép: Képernyőfotó Bayer Zsolt videójából

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.