időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Orbán Viktort is feltették Ukrajna ellenségeinek listájára a szélsőjobboldaliak + videó

Forrás: Hirtv.hu
2022.05.01. 20:39 2022.05.01. 21:56
Orbán Viktort is feltették Ukrajna ellenségeinek listájára a szélsőjobboldaliak + videó

Orbán Viktor miniszterelnök neve is felkerült a Mirotvorec szélsőjobboldali internetes oldal Ukrajna ellenségeit tartalmazó listájára. Az oldalon már több tízezer ember neve szerepel olyan személyes adatokkal, mint a születési dátum, útlevélszám és lakcím. Szakértők szerint a honlap üzemeltetői az ukrán belbiztonsági szervek közreműködése nélkül nem juthattak hozzá ilyen adatokhoz. A halállistának is nevezett adatbázis félelmet kelt a helyi magyarok körében, sokan emiatt hagyták ott állásukat – olvasható a Hír TV online felületén.

A Mirotvorec honlapot 2014-ben hozták létre, miután Oroszország annektálta a Krímet és de facto elfoglalta a Donbász egy részét. Ultranacionalista körök így listázzák – ahogy ők fogalmaztak – Ukrajna ellenségeit.

Ezt nagyon sokan halállistának is nevezik, aminek az a magyarázata, hogy például Olesz Buzina író vagy Oleg Kalasnyikov orosz párti ellenzéki politikus 2015-ös meggyilkolását szoros összefüggésbe hozzák azzal, hogy őket Ukrajna ellenségeiként aposztrofálta ez a hírhedt honlap.

Mára már több tízezer személy neve szerepel a Miro Correc listáján, ha úgy tetszik, halállistáján, amely súlyosan megsérti a személyiségi jogokat, hiszen a rajta szereplőknek közli a személyes adatait, születési dátumát, lakcímét, útlevéladatait, ami egyéb kérdéseket is fölvet, hogy miként lehetséges. Nyilvánvalónak tűnik, hogy az ukrán belbiztonsági szervek információszivárogtatása nélkül a portál üzemeltetői nem tudnának ilyen személyes adatokhoz hozzáférni.

Néhány éve, amikor Gerhard Schröder volt német kancellár neve került föl, a német külügyminisztérium kifogásolta a Mirotvorec működését, amire Andrij Melnyik ukrajnai német nagykövet azzal érvelt: miután a portál magánkézben van, illetve szólásszabadsági kérdéseket is felvet, Kijev nem tudja korlátozni a portál működését. Ugyanakkor, amikor ellenzéki médiumokat, televíziókat kellett bezárni, akkor minden további nélkül mégis meg tudták tenni.

A kárpátaljai magyar közösség is alaposan megszenvedte a Mirotvorec működését az elmúlt években. Folyamatosan kerülnek fel az általuk kettős állampolgároknak vélt kárpátaljai magyarok személyes adatai. Főleg azoké, akik hivatalokban, intézményekben dolgoznak; a kárpátaljai magyar közösség ezen tagjainak kiszivárogtatják az útlevéladatait, a magyar okmányaik adatait. Nyilván súgnak nekik más helyekről, és nagyon sokakat valóban megijeszt ez a halállista. Emiatt állami tisztségeket hagytak ott az elmúlt években, hiszen a helyi magyar közösségben félelmet kelt a portál működése.

Egyébként már Orbán Viktor kormányfő előtt is felkerültek magyar politikusok, Szijjártó Péter külügyminiszter neve már jó ideje rajta szerepel, de Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is felkerült a listára, ami után a biztonsági szervek házkutatást tartottak nála otthon, és nem sokkal utána jelent meg az ő neve ezen a listán, vagy éppen Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos is szerepelt a listán – ismerteti a Hír TV oldalán megjelent cikk.

Most, hogy a magyar kormányfő neve is felkerült, ez nyilván kapcsolatba hozható a kirobbant háborúval és azzal a folyamatos ukrán kritikával, hogy Magyarország nem hajlandó fegyvert szállítani Ukrajnának. Azon a sokrétű és hatalmas humanitárius segítségnyújtáson, amit Magyarország tesz a háború problémáinak megoldásáért, a háború elől menekülők problémáinak enyhítéséért, kettős mércét alkalmazva „nagyvonalúan” túllépnek ukrajnai körök.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: A Karpatszka Szics szélsőjobboldali alakulat szervezésében kárpátaljai ukrán nacionalisták tartanak fekete ruhás felvonulást Kárpát-Ukrajna kikiáltásának 78. évfordulóján Ungváron 2017. március 18-án (Forrás: MTI/Nemes János)

 

Háború Ukrajnában

Dmitrij Medvegyev rakétacsapással fenyegette a Nemzetközi Büntetőbíróságot

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.