időjárás 25°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Hollandiában évente több ezer kiskorú gyereket toboroznak bűnözőnek

MTI
2022.06.30. 15:32 2022.06.30. 21:06
Hollandiában évente több ezer kiskorú gyereket toboroznak bűnözőnek

Hollandiában évente több ezer kiskorút toboroznak bűnözőnek különböző bűnszervezetek – állapította meg a gyermek- és emberkereskedelem elleni holland központ (CKM) a csütörtökön közzétett tanulmányában. Az NlTimes hírportál szerint a tanulmányt a belbiztonsági és igazságügyi minisztérium rendelte meg, és egyebek között az áll benne, hogy 

az elmúlt két évben 2500 kiskorút hálóztak be és kényszerítettek bűncselekmények elkövetésére, például lopásra, kábítószer-kereskedelemre, prostitúcióra. 

Hivatalosan viszont a hatóságok mindössze 68 esetről tudtak ugyanebben az időszakban. 

Shamir Ceuleers, a CKM szóvivője szerint ez arra enged következtetni, hogy a kiskorúak bűnözésbe való bevonása többnyire láthatatlan marad a hatóságok előtt. – Ha nem sikerül azonosítani és megvédeni ezeket az áldozatokat, akkor jó esély van arra, hogy a bűnözői világban maradnak – tette hozzá. Véleménye szerint a probléma kezeléséhez fontos felismerni, hogy nem mindenki cselekszik önként, aki bűncselekményt követ el.

A tanulmány szerint a bűnszervezetek felbukkannak általános iskolák, szakmunkásképzők és állami gondozási intézetek körül is, hogy kiskorúakat toborozzanak, akiket a kényszerítés finom formáival vesznek rá bűncselekmények elkövetésére. 

A bűnözők visszaélnek a gyermekek kiszolgáltatott helyzetével, az esetleges enyhe értelmi fogyatékossággal élők nehézségeivel, illetve próbálkoznak azoknál a fiataloknál, akiknek adósság- vagy függőségi problémái vannak. Gyakran olyan sérülékeny gyerekeket és fiatalokat vonnak be tevékenységeikbe, akik maguk nem tudnak vagy nem mernek segítséget kérni. A CKM szerint a bűnözők ezért hosszú ideig ki tudják őket zsákmányolni.

A holland kormány áprilisban bejelentette: évi 82 millió eurót kíván arra fordítani, hogy megóvja a fiatalokat a bűnözéstől.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.