Közvélemény kutatások szerint Biden már népszerűtlenebb, mint Trump volt + videó

Az Egyesült Államok elnökének támogatottsága már egy éve zuhanórepülésbe kezdett.

Belák Tamás
2022. 06. 09. 14:23
BIDEN, Joe
Wilmington, 2020. november 8. Joe Biden demokrata párti elnökjelölt a Delaware állambeli Wilmingtonban rendezett ünnepségen 2020. november 7-én. A CNN szombaton jelentette be, hogy Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást republikánus ellenfelével, Donald Trumppal szemben, miután Pennsylvaniában is õ kapta a legtöbb szavazatot. Trump nem ismeri el Biden gyõzelmét, szerinte õ nyerte meg a választást, és azt állította, hogy több tízezer levélszavazat a választás napján urnazárás után érkezett be, ami szerinte törvénytelen. MTI/EPA/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biden támogatottsága a koronavírust és az afganisztáni konfliktust is megsínylette

Joe Biden amerikai elnök népszerűsége már egy éve zuhanórepülésbe kezdett. Megítélésének nem tett jót a katasztrofális következményekkel járó kivonulás Afganisztánból és az sem, hogy rendkívüli inkompetenciával nyúlt az ország legégetőbb problémáihoz, mint az illegális bevándorlás, a koronavírus, ellátási nehézségek vagy az emelkedő üzemanyagárak és az infláció – mutatott rá a pjmedia.com.

Mindezek ellenére a demokrata vezető támogatottsága magasabb volt, mint elődjének, Donald Trumpnak. Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy Trump már eleve jelentős hátránnyal kezdte meg kormányzását a népszerűségi mutatók tekintetében, mivel esetében a közvélemény-kutatók rendre a lehető legrosszabb számokat dolgozták ki, melyek nem feltétlenül fedték a valóságot.

Most azonban bekövetkezett, amire senki sem számított még egy évvel ezelőtt: Trump népszerűsége immár tagadhatatlanul felülmúlja a jelenlegi elnökét, aki – mondani sem kell – cseppet sem örül a dolognak.

Joe Biden dühös

Persze Biden csalódottsága érthető: a jelenlegi elnök eddig minden lehetőséget megragadott rá, hogy ostorozza és alábecsülje elődjét, akit többször is minden idők legrosszabb elnökének nevezett. Most pedig szembesülnie kell azzal, hogy gyűlölt ellensége népszerűbbé válik nála.

Donald Trump és Joe Biden első elnöki vitája 2020. szeptemberében, Celeveland-ben (Fotó: YouTube/C-SPAN)

Az amerikai elnök ráadásul a színfalak mögött ennél is jóval csípősebben fogalmaz – elég csak arra az esetre gondolni, mikor egy sajtótájékoztatón leidiótázott egy jobboldali újságírót, mikor azt hitte, hogy már nincs bekapcsolva a mikrofonja.

Joe Biden legutóbb amiatt panaszkodott több, a szövetségeseivel folytatott telefonbeszélgetés során, hogy a hírekből kellett tudomást szereznie az országot sújtó csecsemőtápszer-hiányról.

Elégedetlenségét persze nem az édesanyák kétségbeesése váltotta ki, hanem pusztán az a tény, hogy miért nem kapott kellő tájékoztatást az eseményekről.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy Bident alapvetően sokkal inkább zavarja az Amerikát sújtó krízishelyzetek azon vonatkozása, hogy milyen színben tüntetik fel őt, mint hogy milyen hatással vannak az országra és az emberekre. Nincs tisztában az Amerikát érintő problémákkal és az esetek többségében azt sem igazán tudja, mit csinál – állapítja meg a pjmedia.com cikke.

BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök a közelmúltban az Egyesült Államokban elkövetett fegyveres ámokfutásokkal kapcsolatban tart sajtóértekezletet a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2022. június 2-án. Az elnök kezdeményezte a fegyvertartásra és -eladásra vonatkozó amerikai jogszabályok szigorítását. (Fotó: MTI/EPA/Abacapress pool/Yuri Gripas)

Az amerikai elnök nem túl népszerű hazájában

A Fehér Ház az egymást követő válságos szituációkban rendre cselekvőképtelennek bizonyult, a morál pedig egyre csak hanyatlik

– így fogalmazott a Politico az USA kormányának inkompetenciájáról. A lap persze megpróbálta elkenni az elnök felelősségét és a Fehér Ház hanyatlásának tényét azzal, hogy az elnököt az események puszta szemlélőjeként és elszenvedőjeként állította be. Ez a narratíva egybevág Bidenével, aki elnöksége alatt okolt már mindent és mindenkit a sorjázó problémák miatt – önmagát kivéve.

Joe Biden erősen megcsappant támogatottsága alapján azonban úgy tűnik, az amerikai nép nem vevő a folyamatos ujjal mutogatásra.

Borítókép: Joe Biden demokrata párti elnökjelölt a Delaware állambeli Wilmingtonban rendezett ünnepségen 2020. november 7-én. A CNN jelentette be, hogy Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást republikánus ellenfelével, Donald Trumppal szemben, miután Pennsylvaniában is ő kapta a legtöbb szavazatot. (Fotó: MTI/EPA/AP/Andrew Harnik)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.