London két héten belül megkezdi a migránsok kitoloncolását

Az Egyesült Királyságba illegálisan érkező bevándorlók már értesítést is kaptak arról, hogy elszállítják őket Ruandába.

2022. 06. 01. 15:59
null
Dover, 2022. április 15. A La Manche-csatornán átkelt illegális bevándorlók érkeznek Dover kikötõjébe 2022. április 15-én. Nagy-Britannia új migrációs és gazdasági fejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával, amelynek értelmében mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba. Az Angliát az európai kontinenstõl elválasztó La Manche-csatornán naponta százak igyekeznek Nagy-Britanniába jutni. MTI/EPA/Stuart Brock Fotó: Stuart Brock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Egyesült Királyság várhatóan június 14-én indítja első repülőgépjáratát, amely az országba illegálisan érkező bevándorlókat toloncolja Ruandába – jelentette be Priti Patel brit belügyminiszter. A menedékkérők egy csoportja már meg is kapta hivatalos értesítését a belügyminisztériumtól, amelyben közölték velük, hogy a közép-afrikai országba fogják őket áthelyezni.

London egyelőre nem árult el részleteket arról, hogy várhatóan hány embert küldenek Ruandába az első járattal. Hivatalos tisztviselők szerint már őrizetbe vették azokat a személyeket, akiket hamarosan elszállítanak, a kormány pedig felkészült a kitoloncolásokkal kapcsolatos jogi kihívások áradatára.

A belügyminisztérium megkezdte a hivatalos kitoloncolási értesítések átadását azoknak, akiket Ruandába küldünk. Ezek a személyek biztonságban újjáépíthetik az életüket az afrikai országban

– áll a minisztérium közleményében. „Ruandába érkezésük után a bevándorlók nagyvonalú támogatási csomagot kapnak, amely képzéseket, szállást és egészségügyi ellátást is magában foglal. A partnerség keretében az Egyesült Királyság emellett kezdetben 120 millió fontot fektet be Ruanda gazdasági fejlődésébe és növekedésébe” – hangsúlyozták.

London április 14-én jelentette be, hogy megállapodást kötött Ruandával, amelynek értelmében elszállítják azokat a migránsokat, akik illegális módon jutottak az Egyesült Királyságba. 

A bejelentés óta azonban így is közel ötezren keltek át kis csónakokban a La Manche csatornán, hogy elérjek a brit partokat, ami két és félszerese a tavalyi év ugyanezen időszakában mért adatoknak. A brit Press Association (PA) hírügynökség szerint az év eleje óta több mint kilencezer ember kelt át a világ egyik legnagyobb forgalmú hajózóútvonalán Franciaországból Nagy-Britanniába. A bevándorlókat nem kevés pénzért cserébe embercsempészek segítik életveszélyes tervük végrehajtásában.

– A Ruandával kötött, világvezető megállapodásunk kulcsfontosságú része a stratégiánknak, hogy megtörjük az embercsempészek üzleti modelljét és átalakítsuk az elhibázott menekültügyi rendszerünket

– magyarázta Priti Patel. 

Borítókép: A La Manche csatornán átkelt illegális bevándorlók érkeznek Dover kikötőjébe 2022. április 15-én (Fotó: MTI/EPA/Stuart Brock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.