Megnevezték a skót függetlenségi népszavazás időpontját

Nicola Sturgeon közölte, ha London nem járul hozzá, a legfelsőbb bírósághoz fordulnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 28. 16:34
STURGEON, Nicola
Edinburgh, 2022. június 14. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciában kormányzó függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetõje új kormánylapot mutat be a Patrick Harvie, a Zöldek párt társelnöke (b) részvételével tartott sajtóértekezleten az edinburgh-i kormányfõi rezidencián, a Bute Házban 2022. június 14-én. Sturgeon az eseménnyel elindította az Egyesült Királyságból való távozásról tartandó újabb népszavazást elõkészítõ kampányát. MTI/AP/PA/Russell Cheyne Fotó: Russell Cheyne
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A skót kormány 2023. október 19-én szeretné megtartani az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről – jelentette be kedden Nicola Sturgeon skót kormányfő. Sturgeon az edinburghi parlamentben tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: a referendumot kizárólag törvényes, alkotmányos keretek között lehet megrendezni, különben az eredményt a nemzetközi közösség nem ismerné el.

Kijelentette: éppen ezért még kedden levelet ír Boris Johnson brit miniszterelnöknek, hivatalosan kérve hozzájárulását az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához. Ha London megtagadja a referendum engedélyezését, a skót kormány a brit legfelsőbb bíróságtól kér állásfoglalást arról, hogy a brit kormány hozzájárulása nélkül milyen jogi keretek között lehet megtartani az újabb népszavazást – mondta a skót kormányfő. Ha a legfelsőbb bíróság úgy dönt, hogy a népszavazáshoz nem szükséges a brit kormány hozzájárulása, a skót kormány gyorsan elfogadtatja a parlamenttel a referendumról szóló törvénytervezetet, amelyet kedd délután már közzé is tettek.

A legfelsőbb bíróság elutasító végzése esetén a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) a következő parlamenti választást tekinti majd függetlenségi népszavazásnak, és ezen a választáson kizárólag a függetlenné válás programjával indul – mondta keddi parlamenti tájékoztatóján Nicola Sturgeon.

Skóciában 2014-ben – a brit és a skót kormány szerződésben rögzített megállapodása és London hozzájárulása alapján – már tartottak népszavazást a függetlenné válásról, de akkor a résztvevők 55 százaléka arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától. Az újabb függetlenségi népszavazás kiírása azonban a brit EU-tagságról hat évvel ezelőtt tartott népszavazás óta ismét folyamatosan napirenden van, miután országos átlagban szűk, 51,89 százalékos többség a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a további EU-tagságra szavazott.

Boris Johnson már többször is határozottan elvetette az újabb skóciai függetlenségi referendum kiírását, azzal az érvvel, hogy Nicola Sturgeon és elődje, Alex Salmond előző skót miniszterelnök személyes ígéretei szerint a 2014-ben tartott népszavazás eredménye teljes nemzedéknyi időre szól.

Nicola Sturgeon az edinburghi parlamentben tartott keddi tájékoztatóján azonban megismételte azt a sokszor hangoztatott véleményét, hogy a 2016-os EU-népszavazás eredménye miatt elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kiszakította” az Európai Unióból.

 

Borítókép: Nicola Sturgeon skót kormányfő (Fotó: MTI/AP/PA/Russell Cheyne)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.