időjárás 24°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Megnevezték a skót függetlenségi népszavazás időpontját

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.28. 16:34 2022.06.28. 18:27
Megnevezték a skót függetlenségi népszavazás időpontját

A skót kormány 2023. október 19-én szeretné megtartani az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről – jelentette be kedden Nicola Sturgeon skót kormányfő. Sturgeon az edinburghi parlamentben tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: a referendumot kizárólag törvényes, alkotmányos keretek között lehet megrendezni, különben az eredményt a nemzetközi közösség nem ismerné el.

Kijelentette: éppen ezért még kedden levelet ír Boris Johnson brit miniszterelnöknek, hivatalosan kérve hozzájárulását az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához. Ha London megtagadja a referendum engedélyezését, a skót kormány a brit legfelsőbb bíróságtól kér állásfoglalást arról, hogy a brit kormány hozzájárulása nélkül milyen jogi keretek között lehet megtartani az újabb népszavazást – mondta a skót kormányfő. Ha a legfelsőbb bíróság úgy dönt, hogy a népszavazáshoz nem szükséges a brit kormány hozzájárulása, a skót kormány gyorsan elfogadtatja a parlamenttel a referendumról szóló törvénytervezetet, amelyet kedd délután már közzé is tettek.

A legfelsőbb bíróság elutasító végzése esetén a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) a következő parlamenti választást tekinti majd függetlenségi népszavazásnak, és ezen a választáson kizárólag a függetlenné válás programjával indul – mondta keddi parlamenti tájékoztatóján Nicola Sturgeon.

Skóciában 2014-ben – a brit és a skót kormány szerződésben rögzített megállapodása és London hozzájárulása alapján – már tartottak népszavazást a függetlenné válásról, de akkor a résztvevők 55 százaléka arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától. Az újabb függetlenségi népszavazás kiírása azonban a brit EU-tagságról hat évvel ezelőtt tartott népszavazás óta ismét folyamatosan napirenden van, miután országos átlagban szűk, 51,89 százalékos többség a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a további EU-tagságra szavazott.

Boris Johnson már többször is határozottan elvetette az újabb skóciai függetlenségi referendum kiírását, azzal az érvvel, hogy Nicola Sturgeon és elődje, Alex Salmond előző skót miniszterelnök személyes ígéretei szerint a 2014-ben tartott népszavazás eredménye teljes nemzedéknyi időre szól.

Nicola Sturgeon az edinburghi parlamentben tartott keddi tájékoztatóján azonban megismételte azt a sokszor hangoztatott véleményét, hogy a 2016-os EU-népszavazás eredménye miatt elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kiszakította” az Európai Unióból.

 

Borítókép: Nicola Sturgeon skót kormányfő (Fotó: MTI/AP/PA/Russell Cheyne)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.