Megszavazta az amerikai szenátus a fegyvertartást szigorító törvényt

A szabályozás csak biztonságosabbá tenné a fegyverek birtoklását és viselését.

MTI
2022. 06. 24. 8:49
Lövöldözés. Lőfegyverek. Forrás: PIXABAY
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta az amerikai szenátus csütörtökön azt a törvénytervezetet, amely a fegyverek birtoklásának és viselésének biztonságosabbá tételét célozza. 

Ez a jogszabály lehet a fegyvertartás korlátozását segítő legfontosabb szabályozás három évtized óta az Egyesült Államokban.

A szenátorok 65–33 arányban hagyták jóvá a tervezetet, amelyet még a képviselőházban is el kell fogadni ahhoz, hogy hatályba lépjen. Ennek azonban várhatóan nem lesz akadálya, és Joe Biden elnök is minden bizonnyal aláírja a törvényt, hiszen maga is sürgette annak kidolgozását. A szenátusi pozitív kimenetel is várható volt, mert mindkét nagy párt részt vett a kidolgozásában.

A javaslat egyebek között 

  • vizsgálatnak vetné alá a fegyvervásárlást tervezők előéletét, hogy kiszűrhessék közülük azokat, akik veszélyesek a társadalomra.
  • lehetővé tenné, hogy az egyes államok hatóságai indokolt esetben elkobozzák a már eladott fegyvereket,
  • és nagyobb ellenőrzést igyekszik biztosítani az illegális fegyverkereskedelem visszaszorítására.

Az amerikai szabályozás szigorítását az elmúlt hónapok súlyos fegyveres ámokfutásai gyorsították fel. Csak májusban két tömeggyilkosságot követtek el lőfegyverekkel: egy texasi elemi iskolában 19 gyermek és 2 felnőtt halt meg, a New York állambéli Buffalóban pedig tíz színes bőrű halálos áldozata volt egy lövöldözésnek egy szupermarketben.

Ugyancsak csütörtökön mindazonáltal az amerikai legfelsőbb bíróság a kongresszusival szemben ható döntést hozott azzal, hogy megsemmisítette New York állam fegyverviselést korlátozó törvényét. Az Egyesült Államok alkotmánybíróságának is tekinthető, konzervatív többségűként számon tartott testület tagjai 6:3 arányban szavaztak a korlátozás eltörlése ellen, egyebek között azzal az indoklással, hogy az alkotmány minden amerikai polgár számára biztosítja a szabad fegyvertartás jogát.

 

Borítókép: (Fotó: Pixabay)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.