Öt brit állampolgárt engedtek szabadon a tálibok Afganisztánban

Közöttük volt a BBC egykori operatőre is, Peter Jouvenal, aki korábban szállodát működtetett az országban.

2022. 06. 21. 19:33
AFGHANISTAN - TALIBAN CERENOMY KABUL
Afghanistan, Kabul, 31-03-31. Two Taliban fighters are seen during a ceremony of the Emirate on Wazir Akbar Khan Hill in Kabul. After Taliban took power in August last year situation in Afghanistan remains precarious and uncertain, as the multiple political, socio-economic, and humanitarian shocks reverberate across the country. Photograph by Julian Busch / Hans Lucas. Europress/AFP Fotó: JULIAN BUSCH Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félévnyi fogvatartás után engedtek szabadon öt brit állampolgárt a tálibok Afganisztánban. Egyikük a BBC brit közmédia egykori operatőre, Peter Jouvenal, aki bányászati beruházások miatt utazott az országba. A férfi 2002-ben nyitotta meg az afgán fővárosban, Kabulban a Gandamack Lodge nevű szállodáját, amely különösen a külföldi újságírók, segélymunkások körében volt népszerű, de alkalmanként diplomaták is megszálltak a 2014-ig működő hotelben.

Több brit állampolgárt engedtünk szabadon, akiket körülbelül hat hónappal ezelőtt tartóztattak le az afgán nép törvényeinek és hagyományainak megsértése miatt

– ismertette a letartóztatások okait Zabiullah Mudzsáhid tálib szóvivő.

AFGHANISTAN-UN-BRITAIN-JOUVENAL
Peter Jouvenal afgán feleségével (jobbra) és sógornőjével (balra) Kabulban 2004. november 26-án. Fotó: Europress/AFP/Farzana Wahidy

A közleményből nem derült ki, hogy a britek milyen törvényeket szegtek meg, az AP amerikai hírügynökség azonban arról számolt be, a letartóztatottak közül legalább ketten titokban akartak evakuálni afgán állampolgárokat. A tálibok által hozott törvények értelmében márpedig megfelelő dokumentumok hiányában afgánok nem hagyhatják el az országot. Mudzsáhid ugyanakkor elmondta, mind az öt brit ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartják Afganisztán törvényeit, az afgán nép hagyományait és kultúráját, továbbá nem sértik meg azokat újra. A szabadon engedést brit és tálib tisztviselők tárgyalása előzte meg. London örömmel fogadta a hírt, Liz Truss brit külügyminiszter köszönetet mondott a brit diplomatáknak. A brit Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatal (FCDO) a sajtónyilatkozatában azt írta:

Ezek a brit állampolgárok nem vettek részt az Egyesült Királyság afganisztáni munkájában, és az Egyesült Királyság kormányának utazási tanácsa ellenére utaztak Afganisztánba. Ez hibás döntés volt.

Hozzátették: „A brit állampolgárok családjai nevében elnézést kérünk az afgán kultúra, szokások vagy törvények bármilyen megsértéséért.”

A tálibok 2021 augusztusában vették át a hatalmat Afganisztánban, nem sokkal azelőtt, hogy a nemzetközi csapatok húszévnyi szolgálat után elhagyták az országot. Noha a tálibok arról beszéltek még közel egy évvel ezelőtt, hogy a kilencvenes évekbeli szigort nem hozzák vissza, egyre keményebb intézkedéseket vezetnek be. Például a nőknek ismét teljes testet és arcot fedő ruházatot kell viselniük. Mindezek ellenére nemrégiben Mudzsáhid úgy vélekedett:

Afganisztán mindenki számára biztonságos, bárki jöhet, legyen szó jótékonysági munkáról vagy turizmusról.

Borítókép: Tálib katonák Kabulban (Fotó: AFP/Julian Busch)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.