Rövidesen elkészül a lengyel határkerítés a belarusz határon

Donald Tuskék korábban azt állították: a határfal három év múlva sem készül el.

T. Kovács Péter
2022. 06. 19. 7:03
null
The border wall at the Polish-Belarusian border near Tolcze village, in Sokolka County, Podlaskie Voivodeship, in north-eastern Poland is pictured on June 8, 2022. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végéhez közeledik a lengyel határkerítés építése a belarusz határon, júliustól a turisták számára is megnyitják az egyelőre zárt övezetet, és már meg is kezdődtek a nyári vakációs foglalások az agroturisztikai fogadóhelyeken – adta hírül a TVP Info lengyel hírtelevízió.

A 187 kilométeres műszaki határkerítésből több mint 140 kilométer már elkészült.

A vasbetonból és acéloszlopokból épült öt méter magas védőfal tetejére szögesdrótot erősítenek. A kerítés mellett a lengyel határőrség járőrözik. A PAP hírügynökség videófelvételén a Podlasie vajdaságbeli Tolcze mellett épített határkerítés látható, ahol nemsokára megkezdődik az intelligens elektromos jelzőrendszer felállítása is.

Addig is a – nagyrészt közel-keleti – migránsok a belarusz határőrök segítségével folyamatosan próbálkoznak az illegális bejutással Lengyelországba.

Amint Michal Bura törzsszászlós a PAP-nak nyilatkozva hangsúlyozta, nem múlik el nap, hogy egy-egy csoport migráns ne tenne kísérletet az illegális határátlépésre. – Ehhez különféle, általuk barkácsolt vagy üzletekben vásárolt létrákat használnak – mondta. – Elektromos sarokcsiszolóval próbálják elvágni az acéloszlopokat, alagutakat ásnak. Utóbbi kísérletek eleve kudarcra vannak kárhoztatva, mert a kerítés alapja több mint másfél méter mélyre nyúlik – teszi hozzá.

Kuznica határátkelőhelynél is már a kerítés utolsó szakaszának építésénél tartanak.

Ahol tavaly novemberben több száz agresszív migráns megostromolta a drótakadályt, most acéloszlopok állnak.

Anna Wysocka főhadnagynak nincs kétsége afelől, hogy az acélkerítés sikeres akadályt jelent a belarusz határőrök által sugalmazott és támogatott esetleges újabb támadásokkal szemben. Wysocka tavaly részt vett a kuznicai határátkelő védelmében. Amint fogalmaz, nagyon veszélyes helyzet volt.

Még ha rohamsisak és golyóálló mellény is van rajtad, nem könnyű ellenállni a nyomásnak, amikor kövek, égő faágak repülnek feléd, és hanggránátok robbannak

 – mondja.

Mariusz Kaminski belügyminiszter úgy határozott, hogy a fő munkálatok befejeztével, július 1-jétől feloldják az ideiglenes belépési tilalmat a Podlasiei és Lublini vajdaság 183 határ menti településén. Ezzel egyidejűleg a podlasiei vajda megtiltja a tartózkodást az államhatár kétszáz méteres körzetében. 

A kerítésépítést a Budimex cég és az Unibep–Budrex konzorcium kivitelezi, az acélelemeket három vállalat, a Polimex–Mostostal, a Mostostal Siedlce és a Węglokoks konzorciuma építi. A határőrség január 4-én írta alá a szerződést ezekkel a cégekkel, a beruházás értéke 1,233 milliárd zloty (105 milliárd forint). Az elektromos jelzőrendszerrel együtt, amelyet az Elektrotim kivitelez, az összköltség 1,565 milliárd złotyra rúg.

Az ellenzéki, liberális Polgári Platform (PO) néhány hónapja a szejmben a határkerítés építése ellen érvelt.

Donald Tusk pártelnök azt mondta, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) nemzeti-konzervatív kormánypárt becsapja a lengyeleket, és a határfal három év múlva sem készül el. A szejm tavaly októberben fogadta el a határkerítés építéséről szóló törvényt. A 460 fős alsóházban a PiS frakciójának 226 képviselője szavazott a kerítés megépítésére, miközben a PO 121 képviselője ellenezte azt. Csatlakozott hozzájuk a Baloldal 46 honatyája is. A kisebb jobboldali frakciók a kerítésépítés mellett álltak ki.

 

Borítókép: Fal a lengyel-–belarusz határon 2022. június 8-án. (Fotó: AFP/Wojtek Radwanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.