„Azt szeretném, ha Magyarország nem válna bevándorlóországgá”

Ezt az álláspontot képviseltem mindig, ezt képviselem ezentúl is – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Magyar Nemzet
2022. 07. 28. 14:17
ORBÁN Viktor; NEHAMMER, Karl
Orbán Viktor Bécsben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 – Tudhatják, hogy én vagyok talán az egyetlen nyíltan bevándorlásellenes politikus az egész Európai Unióban. Tehát én nem ravaszkodok meg utalok, meg kerülgetem a forró kását, hanem nagyon világos, direkt álláspontom van  – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Bécsben, miután Karl Nehammer osztrák kancellárral folytatott kétoldalú megbeszéléseket. A közös sajtótájékoztatón a magyar kormányfő hozzátette: 

Azt szeretném, ha Magyarország nem válna bevándorlóországgá, és nem szeretném, ha a migráció megerősödne Magyarországon. Ezt az álláspontot képviseltem mindig, ezt képviselem ezentúl is

 – nyomatékosította a magyar miniszterelnök.

Szeretném világossá tenni, hogy mi mindig meg fogjuk védeni a határainkat, és ezzel akadályát fogjuk annak jelenteni, hogy bármifajta illegális migráció érkezzen Ausztriába

– jelentette ki. – Ausztriának is az az érdeke, hogy Magyarország megvédje déli határait. Az egy tény, amivel önöknek együtt kell élniük, hogy mi az önök várkapitányai vagyunk a szerb–magyar határon. Ha mi ott nem védjük meg a határainkat, akkor önökhöz százezerszám fognak érkezni migránsok és bevándorlók, illegálisan. Ezt önök egyetlen módon tudják elkerülni, hogyha Magyarország megvédi a saját déli határait.

Az osztrák kancellár tájékoztatása szerint országuk is az illegális migráció komoly hullámát tapasztalja.

Elmondta, idén már 31 ezer menekültkérelmet adtak be főként afgán, szír, iráni, bangladesi, pakisztáni és indiai emberek.

Karl Nehammer továbbá bejelentette, hogy a magyar miniszterelnök javaslatára Ausztria, Magyarország és Szerbia közös konferenciát rendez az illegális migrációról. Az együttműködés részeként már most is közös járőrözést folytatnak az osztrák és a magyar rendőrök a két ország határán, valamint több mint ötven osztrák rendőr támogatja a magyar határvédelmet a szerb határon.

– Mi itt, Ausztriában a rasszizmus és az antiszemitizmus minden formáját és relativizálását elutasítjuk – jelentette ki továbbá Karl Nehammer a sajtótájékoztatón. Hozzátette: 

Ausztriának különösen nagy a felelőssége ebben a kérdésben, hiszen az ország is részese volt a nemzetiszocializmus bűneinek. 

A rasszizmus elleni küzdelem témaköre azért merült fel a kétoldalú találkozón, mert Orbán Viktor napok óta baloldali támadások kereszttüzében áll, amiért tusványosi beszédében a faj szót használta, amikor úgy fogalmazott: „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, és nem is akarunk kevert fajúvá válni”.

A legfontosabb szellemi természetű kérdésekben, a rasszizmus és az antiszemitizmus kérdésében teljes egyetértésben vagyunk

– reagált a kancellár szavaira Orbán Viktor. A magyar kormányfő először állt ki a nyilvánosság elé azok után, hogy beszédet tartott Tusványoson.

– Amit az osztrák kancellár gondol, azt gondolom én is. Magyarország ráadásul nemcsak gondolja ezt, hanem büszke is a teljesítményére. 

Magyarország fantasztikus eredményeket ért el a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben, és ebben a mi kormányunk különösen is élen jár.

Zérótolerancia van Magyarországon, jogilag is büntetendők a rasszista cselekedetek és a politikai közbeszédben sem lehetségesek – részletezte a magyar kormányfő. Hozzáfűzte: Magyarországon biológiai alapú megközelítése semmilyen politikai kérdésnek nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés.

– Az, hogy néha félreérthetően fogalmazom, az előfordul. De arra kértem a kancellár urat, hogy legyen kedves minden ezzel kapcsolatos információt kulturális kontextusba helyezni, mert Magyarországon ezek a kifejezések, mondatok és az a pozíció, amit én képviselek, az egy kulturális, civilizációs pozíció. Szeretném megismételni, hogy büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket Magyarország rasszizmussal szemben eredményként az elmúlt években elkönyvelhetett.

Borítókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár Bécsben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.