Orbán Viktor: Magyarország és Ausztria számíthat egymásra

A kormányfő kiemelte: az atomenergia kérdése vitás ügy a két ország között, de igyekeznek együttműködni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 28. 15:00
ORBÁN Viktor; NEHAMMER, Karl
Bécs, 2022. július 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Karl Nehammer osztrák kancellár (b) katonai tiszteletadás mellett fogadja hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt Bécsben 2022. július 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő években is számíthatunk Ausztriára, és fordítva is így áll a helyzet – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Bécsben, miután megbeszélést folytatott Karl Nehammer osztrák kancellárral. 

A kormányfő kifejtette: amikor könnyű idők járnak, akkor a barátság is könnyű, amikor nehéz idők járnak, akkor meg nehezebb.

– Most nehéz idők járnak, és kérdés, hogy a speciális történelmi barátság a két nemzet között segít-e a háború, a migráció, az energia és a gazdasági együttműködés kérdésében – fejtette ki Orbán Viktor.

Közölte: az atomenergia ügyében nem látja annak az esélyét, hogy közös álláspontra jussanak, mert Magyarországnak nincsenek olyan folyói és lehetőségei, mint Ausztriának, ezért a magyar energiarendszerből nem lehet nélkülözni az atomenergiát. – Ez a vita fenn fog maradni, de igyekszünk együttműködni és egymásnak kölcsönös biztonsági garanciákat adni – tette hozzá.

Elmondta: a háborút ebben a formában nem lehet megnyerni, módosítani kell a stratégián, különben nem lesz béke. – Márpedig ha nem lesz béke, semmilyen problémát nem tudunk megoldani, nem lesz energiánk, és bele fog tolódni az egész Európai Unió egy háborús gazdasági helyzetbe – vélte. Hangsúlyozta:

Amikor Brüsszelben kihirdetik az energia-vészhelyzetet, az már a háborús gazdaság első jele, akkor korlátozni kell bizonyos javakhoz való hozzáférést.

– Egy háborús gazdasági rendszer felé tolódunk. És hogyha ez a háború folytatódik, ez óhatatlanul recessziót fog okozni. Tehát én azt kívánom magunknak, hogy minél hamarabb tudjuk meggyőzni Brüsszelt arról, hogy a mostani stratégia helyett üljünk le és alkossunk meg egy olyan stratégiát, amely jó az ukránoknak, jó nekünk, jó az európai gazdaságnak és jó a háztartásoknak, amelyeknek ki kell fizetniük az energia árát. Ez az egyetlen lehetőség. Ha a mostani úton megyünk tovább, abból nagy baj lesz. Ennek első útjelző oszlopa, kilométerköve az a mostani vészhelyzeti közös európai fogyasztáskorlátozás. Figyelmeztető jel, komolyan kell vennünk –  magyarázta Orbán Viktor. – Magyarország minden szankciós kérdésben dűlőre tudott jutni eddig az EU-val, de most egy falhoz értünk, a gázembargóhoz, és azt javasoljuk az uniónak, hogy ne ütközzünk neki ennek a falnak – folytatta a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor kitért rá: az EU alapszerződése világosan kimondja, hogy az energiamixet minden ország a saját nemzeti hatáskörében állapítja meg, és ha Brüsszelből beleszólnak, az függetlenül Brüsszel jó vagy rossz szándékától, a magyar fülnek mindig negatív lesz.

De nincs mit tennünk, mert az európai egység is fontos, és sokszor előfordul, hogy Magyarország valamivel nem ért egyet, de az európai egységet olyan értéknek tekinti, hogy tudomásul veszi a számára kedvezőtlen döntéseket

– tette hozzá. 

– Magyarország Ausztria számára fontos geostratégiai partner – fogalmazott Karl Nehammer is a sajtótájékoztatón. Hozzáfűzte: a két ország közt van egy mélyreható barátság, amely a történelmi kapcsolatok alapján fejlődött ki.

Karl Nehammer abban is osztotta a magyar miniszterelnök véleményét, hogy az EU bizottsága részéről sok a bejelentés, de kevés a megvalósítás. Példaként hozta fel azt, hogy a közös energiabeszerzési platformból nem érezni semmit. A kancellár ezek után kijelentette: 

Az osztrák álláspont világos, a gázembargó nem lehetséges. 

– Ugyanis Ausztria és a német ipar is nagy mértékben függ az orosz gáztól, ha pedig itt problémák merülnek fel, az tömeges munkanélküliséghez vezethet – magyarázta.

Karl Nehammer fontosnak nevezte továbbá az Ukrajna melletti kiállást – és ebben a magyar fél részéről sem tapasztalt eltérést. Véleménye szerint nem fogadható el az, ha egy inváziós haderő egy független országot megtámad.

Borítókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár fogadása Bécsben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.