időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Heteken át tervezte a merényletét a chicagói orvlövész

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.05. 20:25
Heteken át tervezte a merényletét a chicagói orvlövész

Heteken át tervezte a merényletét és legálisan vásárolta fegyverét az az amerikai orvlövész, aki a július 4-i, hétfői függetlenség napi felvonuláson hat embert megölt és legalább harmincat megsebesített Chicago Highland Parks nevű kerületében az Egyesült Államokban – közölte a helyi rendőrség kedden. A tájékoztatás szerint a gyilkos több mint hetven lövedéket lőtt ki a tömegre egy épület tetejéről.

A feltételezett elkövető a hétfőn őrizetbe vett, 21 éves Robert E. Crimo, aki a merénylet idején női ruhát viselt, hogy tette után el tudjon vegyülni a tömegben, és minél gyorsabban elmenekülhessen. Önként feladta magát – közölte egy rendőrségi szóvivő.

A hatóságok egyelőre nem tudják, mi volt a feltételezett elkövető indítéka, és még az sem világos, milyen büntetőjogi tényállás alapján emelnek vádat Crimóval szemben. A lövöldözés Chicago egyik tóparti elővárosában történt, ahol a körülbelül harmincezres lakosság közel kilencven százaléka fehér bőrű, mintegy harmada pedig zsidó. Mindeközben Ferenc pápa kedden gyásztáviratban fejezte ki részvétét Blase Cupich bíborosnak, chicagói érseknek, és ebben biztosította az egyházi vezetőt afelől, hogy imádkozni fog a merényletben elhunytak lelki üdvéért és a sebesültek gyógyulásáért, valamint hogy az érintett családtagok mielőbb vigasztalódást találjanak.

Borítókép: Rendőrök Chicago Highland Park nevű elővárosában, ahol egy fegyveres tüzet nyitott az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson 2022. július 4-én (Fotó: MTI/AP/Nam Y. Huh)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.