Heves ellenállásba ütközött Brüsszel szélsőséges követelése a spanyoloknál

Biztosan nem támogatják az Európai Bizottság gázfelhasználás-korlátozásra vonatkozó terveit – erről szokatlanul éles hangnemben beszélt a mindenkor igen EU-párti Sanchez-kormány miniszterelnök-helyettese, órákkal a Von der Leyen-i bejelentés után – számol be a Mandiner.

Forrás: Mandiner.hu2022. 07. 22. 10:14
Ribera, Teresa;
Madrid, 2020. január 13. Teresa Ribera új spanyol ökológiai miniszter leteszi hivatali esküjét az új spanyol kormány tagjainak beiktatási ünnepségén a madridi Zarzuela-palotában 2020. január 13-án. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a baloldali radikális Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) pártszövetség együttmûködésével Spanyolország elsõ koalíciós kormánya jött létre. Az új kabinetben a posztok felére nõi vezetõt neveztek ki. MTI/EPA/Pool/Emilio Naranjo Fotó: Emilio Naranjo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetes, az Európai Bizottság szerdán bejelentette, valamennyi tagállam számára cél kell, hogy legyen, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználását. Ursula von der Leyen elnök szerint elkerülhetetlen, hogy a tagállamok közösen lépjenek, és ennek része a fogyasztás mérséklése.

Nem hagyta ezt szó nélkül a spanyol miniszterelnök-helyettes, aki a zöldátmenetért felelős tárcát is vezeti, s órákkal Von der Leyen bejelentése után sajtótájékoztatón hevesen kikelt az ötlet ellen, amely még azt sem venné figyelembe, hogy egyébként egy ország mennyire függ az orosz gáztól – írta meg az El País című tekintélyes spanyol napilap. Teresa Ribera közölte:

Nem vállalhatunk olyan aránytalan áldozatot, amelyről még az előzetes véleményünket sem kérték ki.

Kritizálta magát a tervet is, amely szerinte „nem a legeredményesebb, sem a leghatékonyabb, sem a legigazságosabb”. Hozzátette: a spanyol családok nem fognak gázhiánytól szenvedni az otthonaikban – idézi a Mandiner.

„Spanyolország megvédi az európai értékeket és szolidaritást vállal az EU többi részével, de nem a lakossági és ipari fogyasztók kárára” – szögezte le Ribera. Véleménye szerint ők már így is nagyon magas számlákat fizetnek, így „nem érdemelnek korlátozást vagy arányosítást”. Madrid szolidáris a többi tagállammal, de szerinte segítséget elsősorban az infrastruktúrájával tud nyújtani azoknak, akikhez vezetékeken érkezik a gáz.

Az El País szokatlanul keménynek nevezi Ribera fellépését, s megjegyzi, a brüsszeli javaslat nem tenne különbséget a 15 százalékos mérséklés terén az egyes államok között annak tekintetében sem, hogy mennyire függenek az orosz gáztól, mert az az elképzelés, hogy így mindenképpen több gáz maradna a nem orosz szállítóknál, vagyis végtére is csökkenne az orosz gáz iránti függőség. Kemény szavak ezek a lap szerint azért is, mert amúgy jó a viszony az európai hatóságokkal, amelyek engedélyezték a háztartási áramárplafont.

Egyszer már kifizették

Mi, spanyolok, nem nyújtózkodtunk a takaróinkon túlra, mint mások, Spanyolország elvégezte a házi feladatát, és évekig sokáig magasabb árakat fizetett európai partnereinknél

– fogalmazott a kormányfőhelyettes; e kitétel az elmúlt években hatalmas összegekből kiépített LNG-terminálokra szóló utalás volt; mindenesetre az infrastruktúra kapcsán Ribera logikája alapján Spanyolország egyfajta kapuként szolgálhat a többi országnak, ahonnan a cseppfolyósított gáz Európa többi államába érkezhet. Spanyolország értelemszerűen kevéssé függ az oroszoktól.

Majd ismerős retorikát hallhattak a kormányfőhelyettestől: Spanyolország ellenáll a nyomásnak, átlátható és tiszteletteljes párbeszédet sürget, Ribera – aki kedden az energiaügyi miniszterek csúcstalálkozójára megy, „hogy megvédje a spanyol érdekeket” – hozzátette: a minden fogyasztóra vonatkozó szabályozás vagy korlátozás bevezetését nem tudják támogatni.

A teljes, eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Teresa Ribera (Fotó: MTI/EPA/Pool/Emilio Naranjo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.