Megkezdődött a szlovén–horvát határkerítés lebontása

A kerítést még 2015-ben emelték, lebontása a Robert Golob vezette új, baloldali kormány egyik prioritása.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 15. 17:29
null
Veliki Obrez, 2015. november 11. Szlovén katonák pengésdrótból építenek kerítést a szlovén-horvát határon Veliki Obreznél 2015. november 11-én. A kerítést az illegális bevándorlók ellenõrizetlen belépésének megakadályozására szánják. (MTI/EPA/Antonio Bat) Fotó: Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a kerítés lebontása a szlovén–horvát határon pénteken – jelentette az N1 regionális hírtelevízió szlovéniai irodája az internetes oldalán. Tatjana Bobnar belügyminiszter a helyszínen a kerítés bontásának megkezdésekor kiemelte:

A migráció nem állt le és nem is fog leállni, a szögesdrót azonban egy teljesen aránytalan intézkedés.

Hozzátette: az idő megmutatta, a kerítés nem tudja megállítani a migrációt, de számos tragédiát okozott már, hiszen megpróbálták megkerülni, és többen a Kolpa folyóba vesztek. A tárcavezető korábban arról beszélt, hogy Szlovénia megváltoztatja a migrációs politikáját, és szolidárisabb lesz a bevándorlókkal. A kerítést ideiglenes megoldásnak szánták, megengedhetetlen, hogy az ország határvédelmének állandó részévé váljon – tette hozzá.

A kerítést a szlovén kormány még 2015-ben emeltette, válaszul a migránsválságra, megakadályozandó, hogy az illegális bevándorlók Horvátország felől Szlovéniába juthassanak. A kerítés lebontása a Robert Golob vezette új, baloldali kormány egyik prioritása.

A kerítés 51 kilométeres részét a szlovén hadsereg távolítja el, míg a maradék 143 kilométer kerítést egy ezzel megbízott vállalat számolja fel. A jobboldali ellenzék szerint a kormány hibát követ el a kerítés eltávolításával, ugyanis a döntést nem előzte meg sem az ország biztonsági helyzetének az elemzése, sem szakértők véleményének kikérése.

Borítókép: Szlovén katonák pengésdrótból építenek kerítést a szlovén–horvát határon Veliki Obreznél 2015. november 11-én (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.