Megkezdődtek Albánia és Észak-Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásai

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szorosabb energiaügyi együttműködést ígért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 19. 14:59
RAMA, Edi; VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2022. július 19. Dimitar Kovacevszki észak-macedón miniszterelnök, Edi Rama albán kormányfõ és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) sajtótájékoztatót tart Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésérõl Brüsszelben 2022. július 19-én. Bulgária korábban megvétózta Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási kérelmét, a bolgár parlament azonban június 24-én visszavonta a tagfelvételt akadályozó vétót, szabad utat engedve ezzel a csatlakozási tárgyalások megkezdésének. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben bejelentette, hogy megnyitották az uniós csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával. Az Edi Rama albán és Dimitar Kovacsevszki macedón miniszterelnök részvételével tartott sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen elmondta:

a bizottság azonnal megkezdi a munkát az Albániából és Észak-Macedóniából delegált tárgyalócsoportokkal.

A folyamat első lépéseként megkezdődik az uniós vívmányok átvilágítása a két országban, amely lehetővé teszi számukra, hogy megismerjék az uniós jogokat és kötelezettségeket. „Ezzel nagyon gyorsan fogunk haladni” – tette hozzá. Von der Leyen szerint a csatlakozási tárgyalások előrehaladtával lendületet kapnak majd a beruházások, javulni fognak a kereskedelmi kapcsolatok az EU és a két tagjelölt ország között.

Szorosabb lesz az együttműködés a kulcsfontosságú területeken, mint például az energia vagy a közlekedés, maximalizálni fogják az uniós finanszírozás felhasználását és hatását. Ez új munkahelyeket, új üzleti lehetőségeket jelent

– taglalta.

Albánia és Észak-Macedónia újabb lépést tett előre az uniós tagság felé, miután a bolgár parlament június végén úgy döntött, visszavonja az Észak-Macedónia és Albánia EU-csatlakozását akadályozó vétót. Albánia 2014-ben, Észak-Macedónia 2005-ben kapott tagjelölti státust. A csatlakozási tárgyalások azonban még évekig tarthatnak, és egyes EU-tagállamok blokkolhatják az előrehaladást. Montenegró és Szerbia például 2012-ben, illetve 2014-ben kezdte a csatlakozási tárgyalásokat, míg Törökország már 1999-ben tagjelölti státust kapott, de a tárgyalásokat gyakorlatilag befagyasztották.

Borítókép: Dimitar Kovacevszki észak-macedón miniszterelnök, Edi Rama albán kormányfõ és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) sajtótájékoztatót tart Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésérõl Brüsszelben 2022. július 19-én. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.