A republikánusokat segítheti az új amerikai párt

A demokratákból kivált Forward működéséből Donald Trump profitálhat.

2022. 08. 03. 5:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egykori párttársai támadják Andrew Yang volt demokrata párti politikust, mondván, a nemrégiben párttá szerveződött Forward (Előre) nem más, mint a Republikánus Párt trójai falova, írja a The Daily Caller jobboldali véleményoldal. James Carville demokrata stratégiaalkotó a CNN műsorában egyenesen azt mondta, a Forward párttá szervezése „egy igazán ostoba ötlet”. Yang kezdeményezése közel sem az első az Egyesült Államok politikatörténetében, ami a két nagy párt, a Demokrata Párt és a Republikánus Párt árnyékában próbál érvényesülni, és bár igény volna rá, nem valószínű, hogy markáns szereplővé válik.

A harmadik utas politika lehetősége időről időre felmerül az amerikai politikai életben, és az ország történetében több ízben a hatalomgyakorlásban is mellékszerepig jutott.

Az Egyesült Államok szenátusában például 1831 óta hetvenhat olyan politikus szolgált, aki egyik nagy pártnak sem volt delegáltja.

Jelenleg ketten vannak: Bernie Sanders, illetve Angus S. King, hivatalosan független politikusok. A több mint százezer regisztrált szavazóval bíró Zöld, illetve Libertariánus Párt, valamint a keresztény-konzervatív értékeket és a libertariánusokhoz hasonlóan a szövetségi kormány jogosítványainak lebontását hangsúlyozó Alkotmány Párt a legnagyobb a „két nagy” mögött. Ebbe a mezőnybe érkezett meg a Yang, illetve két volt republikánus politikus által megszervezett centrista erő.

A Gallup közvélemény-kutató 2022 júniusában készült felmérésében arról kérdezte a kutatásban részt vevőket, hogy demokrataként, republikánusként vagy függetlenként tekintenek-e magukra.

A válaszadók negyvenhárom százaléka utóbbit nyilatkozta, így volna lehetősége a Forwardnek szavazókat szerezni, ugyanakkor szakértők szerint az érzet és a szándék, illetve a valóság ritka esetben fedik egymást.

A Roll Call című amerikai politikai portálon megjelent értékelés szerint a Forward pontosan a demokraták által is felkarolt ügyekben kíván érvényesülni, ami egyrészt jogosan bosszantja a nagy párt prominenseit, másrészt olyan ügyekben, mint a szavazás érthetőbbé és tisztábbá tétele, illetve a szavazói jogok szavatolása, az utóbbi időben a Demokrata Párt sem ért el eredményeket. A Roll Call szerint a Forward olyan alapvető kérdésekre nem tud válaszolni, mint hogy ki szervezi meg, ki vezeti, illetve politikai megméretések során kik lesznek a jelöltjei.

A portál értékelése szerint a Forward ezzel éppen a Trump-ellenes demokrata párti szavazókat fogja megosztani, és a Republikánus Párt, azon belül is Donald Trump jelöltségének malmára hajtja majd a vizet.

Borítókép: Andrew Yang (Facebook.com/andrewyang2021)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.