Az oroszok már többször bevetették a hiperszonikus rakétájukat

A Kinzsal a hangsebesség majd tízszeresével halad, és manőverezni is képes.

MTI
2022. 08. 21. 20:01
Kalinyingrád, 2022. augusztus 18. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. augusztus 18-án közreadott képen MiG-31-es orosz harci repülõgép érkezik a Kalinyingrádi területen lévõ Cskalovszk légi támaszpontra. Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy három, Kinzsal hiperszonikus rakétával felszerelt MiG-31-es gépet vezényelt a kalinyingrádi exklávéba a "hadászati feltartóztatást célzó pótlólagos intézkedések" keretében. MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három alkalommal vetett be eddig Kinzsal típusú hiperszonikus rakétát az ukrajnai háború során az orosz hadsereg – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a Rosszija 1 állami tévécsatornának nyilatkozva.

 

Háromszor használtuk [a Kinzsalt] a különleges hadművelet során. Háromszor bizonyította ragyogó tulajdonságait

 

– mondta Sojgu.

A tárcavezető szerint a világ egyetlen más rakétája sem rendelkezik hasonló képességekkel, mint a hangsebesség majdnem tízszeresével haladó, manőverezésre is képes Kinzsal. Megerősítette, hogy a háborúban az orosz fél bevetette az új, a légvédelmi rendszerekkel szemben nagyon magas fokú védelemmel felszerelt Szu–57-es repülőgépet is.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve közölte, hogy tengeri indítású, nagy hatótávolságú Kalibr manőverező robotrepülőgépek az Odessza megyei Majorske község közelében megsemmisítettek egy lőszerraktárt, amelyben amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetők és nyugati gyártmányú légvédelmi rendszerek rakétáit tárolták.

A tábornok szerint az orosz légierő a Zaporizzsja megyei Huljajpole közelében megsemmisítette a 102. területvédelmi dandár üzemanyagraktárát, ahol több mint száz tonna dízelüzemanyagot tároltak.  Mint mondta, az ukrán 28. gépesített dandár 2. zászlóaljának a Mikolajiv megyei Novohrihorivkánál, a 35. tengerészgyalogos dandár 18. zászlóaljának pedig a Herszon megyei Tokarevénél lévő állásaira mért tűzcsapások következtében több mint száz katona vesztette életét, hét különböző rendeltetésű katonai jármű pedig üzemképtelenné vált. A donyecki régióban, Novomihajlivkánál a 66. gépesített dandár 2. zászlóalja több mint harminc embert, valamint egy harckocsit és öt speciális járművet veszített.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi csapatok a beszámoló értelmében az elmúlt nap folyamán hat ukrán vezetési pontot, valamint 167 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, továbbá hat hadianyag- és két üzemanyagraktárt támadtak. A donyecki régióban lévő Csukurine közelében megsemmisült a Jobboldali Szektor nacionalista szervezet ideiglenes telepítési pontja, a Herszon megyei Knyazevka falunál pedig két lőállásban lévő amerikai M777-es tarack. Az orosz légvédelem lelőtt kilenc ukrán drónt és egy Vilha rakéta-sorozatvető lövedékét.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 148 helikoptert, 1785 drónt, 367 légvédelmi rakétarendszert, 4359 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 810 rakéta-sorozatvetőt, 3323 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4984 speciális katonai járművet veszítettek. A tárca adatait más forrás nem erősítette meg

Ramzan Kadirov csecsen vezető vasárnap a Telegramon közölte, hogy a Donyeckhez közeli Piszki települést „felszabadították”. Hozzátette, hogy a község teljes aknamentesítéséhez még napokra lesz szükség. Kadirov rendszerint az orosz védelmi minisztérium és a szakadár köztársaságok hivatalos bejelentését megelőzően szokta települések elfoglalását bejelenteni.

Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottsága elnökének első helyettese azt hangoztatta, hogy Ukrajnával kizárólag a feltétel nélküli kapitulációról lehet tárgyalni. 

A politikus Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszternek és nemzetbiztonsági tanácsadónak arra a kijelentésére reagált,  hogy a háborút tárgyalások útján kell lezárni.

Vasárnap a Donyec-medence orosz és szakadár ellenőrzés alatt álló területének több településéről jelentettek ukrán tüzérségi támadást. A Zaporizzsja megyei Melitopolban a megszálló erők által létrehozott hatóságok őrizetbe vettek egy diverziós tevékenységgel gyanúsított volt ukrán katonatisztet. A hivatalos közlemény szerint a férfi a helyi reptéren megfigyelte az orosz légierő gépeinek tevékenységét, a lakásán pedig fegyvert és robbanószerkezet elkészítéséhez szükséges eszközöket foglaltak le.

 

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. augusztus 18-án közreadott képen MiG–31-es orosz harci repülőgép érkezik a kalinyingrádi területen lévő Cskalovszk légitámaszpontra. Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy három, Kinzsal hiperszonikus rakétával felszerelt MiG–31-es gépet vezényelt a kalinyingrádi exklávéba a „hadászati feltartóztatást célzó pótlólagos intézkedések” keretében. (Fotó: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.