Donald Trump alkotmányos jogait sérthette az FBI két héttel korábbi házkutatása

Különleges jogi felügyelő kinevezését kérték Donald Trump volt amerikai elnök ügyvédei hétfőn a politikus ingatlanán lefoglalt iratok ügyében.

Forrás: MTI2022. 08. 23. 7:25
TRUMP, Donald
Dallas, 2022. augusztus 7. Donald Trump volt amerikai elnök tapsol, mielõtt elmondja az Amerikai Konzervatív Unió nagyszabású nyári konferenciájának (CPAC) záróbeszédét a dallasi Hilton Anatole szállodában 2022. augusztus 6-án. MTI/AP/The Dallas Morning News/Shafkat Anowar Fotó: Shafkat Anowar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bírósági beadványban a volt elnök jogi csapata egy független jogász, egy különleges ügygazda kinevezését akarja elérni, aki felügyelné a lefoglalt iratok felülvizsgálatát.

Emellett azt kérték, hogy a bíróság függessze fel a szövetségi nyomozók munkáját az ügyben a felülvizsgálat idejére.

A beadványban Donald Trump – jogi képviselői útján – alkotmányos jogaira hivatkozik, amelyeket sérthetett az FBI két héttel korábbi házkutatása, amikor a nyomozók személyes iratokat is lefoglaltak nála.

A különleges, független felügyelő azt is biztosítaná, hogy a hatóság visszajuttassa a magániratokat Donald Trumpnak.

A hatóság – az igazságügyi minisztérium által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint – titkos és szigorúan titkos minősítésű iratokat is lefoglalt a floridai rezidencián.

Az eljárás pontos céljáról tanúskodó, eskü alatt tett nyilatkozatot a kormányzati szervek a nyomozás érdekeire hivatkozva nem hozták nyilvánosságra.

Múlt héten egy floridai bíró elutasította a Szövetségi Nyomozó Iroda és az Igazságügyi Minisztérium érveit, és úgy döntött, hogy a nyilatkozat megismeréséhez joga van a közvéleménynek.

Annyi kitételt fűzött hozzá, hogy a minisztérium a dokumentum bizonyos érzékeny részeit kitakarhatja, erre csütörtökig van ideje.

A bíró hétfőn fenntartotta véleményét, arra hivatkozva, hogy „példátlan” esetről van szó, amelynek nyilvánossága „köz- és történelmi érdek” is egyben.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/The Dallas Morning News/Shafkat Anowar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.