Észtország újabb szankciós csomagot követel Oroszországgal szemben

Tallinn teljes körű energiaembargót szorgalmaz és megtiltaná az orosz állampolgárok beutazását az EU-ba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 22. 15:44
null
Narva, 2022. augusztus 16. 2022. június 16-i felvétel az észtországi Narvát az oroszországi Ivangoroddal összekötõ közúti hídról a Narva folyó felett. Az észt kormány augusztus 11-i döntése értelmében augusztus 18. után orosz állampolgárok nem léphetnek be az országba. Az orosz-ukrán fegyveres konfliktusban Ukrajnát támogató Európai Unió a közelmúltban kitiltotta a légterébõl az orosz repülõket, így az oroszok csak három országon keresztül léphetnek be Európába: Finnországon, Észtországon és Lettországon át. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Urmas Reinsalu észt külügyminiszter hétfőn újabb büntetőintézkedéseket követelt Oroszországgal szemben Ukrajna katonai megszállása miatt.

Még a tél előtt magasra kell emelnünk a megszállás árát az agresszor számára. Az eddigi hét szankciós csomag nem volt elég ahhoz, hogy megfelelő nyomás alá helyezze Vlagyimir Putyin orosz elnököt és véget vessen az Ukrajna elleni háborúnak

– hangsúlyozta az észt diplomácia vezetője hétfőn a baltikumi NATO- és EU-tagország közszolgálati rádiójának.

Észtország azt szeretné, hogy az új büntetőintézkedéseket tartalmazó csomagnak része legyen a teljes körű energiaembargó, emellett további korlátozásokat vezetne be bizonyos árucsoportokra és személyi körre, valamint az orosz állampolgárok EU-ba való beutazási tilalmát is elrendelné.

A tallinni kormány a múlt héten úgy döntött: hivatalos javaslatot nyújt be a brüsszeli bizottságnak egy nyolcadik szankciós csomag bevezetéséről.

Észtország határozottan kiállt az orosz állampolgárok EU-s turistavízumának felfüggesztése mellett, miután Tallinn már korábban egyoldalúan szigorította a szomszédos országból érkezőkre vonatkozó vízumszabályait, és ezzel korlátozta beutazásukat.

– Több mint tízmillió orosz állampolgárnak van joga az Európai Unióba beutazni. Valakinek muszáj az első lépést megtenni, és remélhetőleg majd elérünk valamilyen egységes európai megállapodást – húzta alá Reinsalu.

Borítókép: 2022. június 16-i felvétel az észtországi Narvát az oroszországi Ivangoroddal összekötő közúti hídról a Narva folyó felett. Az észt kormány augusztus 11-i döntése értelmében augusztus 18. után orosz állampolgárok nem léphetnek be az országba (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.