Az orosz polgárok szankcionálását sürgeti több európai uniós ország

Hamarosan az Európai Unió asztalára kerülhet Lettország, Észtország és Finnország javaslata, miszerint az ukrajnai háború miatt a Moszkvára kivetett szankciók egyikeként ki kell tiltani az orosz turistákat a blokk területéről. – Ha valóban megtagadnák a turistavízumok kiadását az orosz állampolgároknak, akkor gyakorlatilag a hidegháború legsúlyosabb időszakainál is nagyobb szakadék alakulna ki a Nyugat és Oroszország között – nyilatkozta a témában lapunknak Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója.

2022. 08. 12. 5:50
Finns call for halt to "unbearable" Russian tourism
FINLAND-RUSSIA-UKRAINE-DIPLOMACY-TOURISM-DEFENCE-CONFLICT Fotó: ALESSANDRO RAMPAZZO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Észtország még ebben a hónapban hivatalos javaslatot tesz az Európai Uniónak arra, hogy függessze fel a turistavízumok kiadását az orosz állampolgároknak – idézte az ERR észt közszolgálati média tegnap Észtország külügyminiszterét. Urmas Reinsalu elmondta:

a javaslatról várhatóan augusztus végén tárgyalnak az uniós külügyminiszterek Prágában.

A külügyi tárca vezetője azt követően nyilatkozott a kérdésről, hogy kedden Kaja Kallas észt kormányfő is az orosz látogatók kizárására szólította fel az EU-t.

Le kell állítani a turistavízumok kiadását az oroszoknak. Európába látogatni kiváltság, nem pedig emberi jog

– fogalmazta meg keményen Twitter-üzenetében. Az észt miniszterelnök hozzátette, az Oroszországgal határos Finnország, Észtország és Lettország súlyos terhet cipel, mivel az oroszok ezeken a pontokon tudnak belépni az EU területére. Brüsszel ugyan februárban megtagadta minden orosz légitársaság számára az uniós repülőterekhez való hozzáférést, és megtiltotta számukra az uniós légtér feletti átrepülést, a turisták még mindig be tudnak jutni szárazföldi útvonalakon az Európai Unióba.

Míg Észtország átmenetileg már fel is függesztette a turistavízumok kibocsátását az orosz állampolgároknak, Lettország pedig szinte minden orosz állampolgárnak megtiltotta a beutazást, Finnországban egyelőre vizsgálják a hasonló lépések jogi alapját. Éppen ezért a finn kormányfő, Sanna Marin elsősorban közös európai uniós fellépést sürget.

– Nem helyes, hogy amíg Oroszország agresszív, brutális háborút folytat, az oroszok normális életet folytathatnak, és Európába utazhatnak turistaként – fogalmazott Sanna Marin a YLE finn közszolgálati médiának. Nyilatkozata Volodimir Zelenszkij szavait visszhangozza, az ukrán elnök ugyanis arról beszélt a The Washington Post amerikai napilapnak, hogy azzal is meg kell büntetni a Kremlt Ukrajna megszállásáért, hogy kiutasítják az orosz látogatókat az EU-ból. – Oroszországot el kell zárni a külvilágtól mindaddig, amíg nem változtat a filozófiáján – állította Zelenszkij.

Ha valóban megtagadnák a turistavízumok kiadását az orosz állampolgároknak, akkor gyakorlatilag a hidegháború legsúlyosabb időszakainál is nagyobb szakadék alakulna ki a Nyugat és Oroszország között, hiszen az oroszok vélhetően szimmetrikus választ adnának

 – magyarázta lapunknak Kosztur András. Moszkva ugyan még nem helyezett kilátásba válaszlépéséket, a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte, a javaslatot rendkívül negatívan fogadta az orosz vezetés. – A felvetés irracionalitása túlmegy minden határon – tette hozzá a szóvivő.

Az oroszok kollektív büntetése egyébként az orosz–ukrán háború kezdetétől megfigyelhető Nyugaton: filharmonikus zenekarok bojkottálják orosz zeneszerzők darabjainak a bemutatását, orosz írók kerülnek ki az iskolák tantervéből. De az átlagembereket is különböző inzultusok érik a mindennapokban, pusztán orosz származásuk miatt.

– A kollektív bűnösség elvének alkalmazása legkirívóbb módon a második világháború éveiben és azt követően volt gyakorlatban. Az akkori történésektől még ugyan messze vagyunk, de a retorikai fordulatok már emlékeztetnek az akkori szólamokra. Az ellenség fogalmának ilyen jellegű kiterjesztése hosszabb távon nyilvánvalóan aláássa a jogbiztonságot, és lehetőséget teremthet mindkét fél részéről további önkényes intézkedések meghozatalára a másik fél polgáraival szemben – fejtette ki Kosztur András.

Ugyanakkor közel sem biztos, hogy az Európai Unió jóváhagyja az orosz turisták kitiltását a területéről. Azok a tagállamok, ahol jelentős számban élnek oroszok, valószínűleg nem is fogják támogatni az ötletet

– írja a Politico. A brüsszeli hírportál szerint a beutazási tilalom családokat szakítana szét, mivel számos, Európában élő orosznak van kettős állampolgársága, és azokat is büntetné, akik nem értenek egyet Moszkva háborújával, nem beszélve arról, hogy nemzetiségi alapon bélyegezné meg az embereket. A Statista hírportál adatai alapján az EU-n belül Németországban él a legtöbb orosz állampolgár, számukat 235 ezerre becsülték 2021-ben. Ezenkívül nagy számban élnek még oroszok Észtországban és Spanyolországban is, az előbbiben körülbelül 84, az utóbbi országban pedig 82 ezren vannak a tavalyi adatok szerint.

Borítókép: Oroszországból érkező turisták útlevél-ellenőrzésre várnak egy finnországi határátkelőhelyen (Fotó: AFP/Alessandro Rampazzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.