Eleonóra 2024. február 21.
logo
Sorra nyertek a Republikánus Párton belüli előválasztásokon a korábbi elnök pártfogoltjai

Győzelemre váltották Trump támogatását a republikánusok

Wittich Zoltán
2022.08.05. 10:15 2022.11.04. 11:18
Győzelemre váltották Trump támogatását a republikánusok

„Azok a republikánusok, akik Trump elnök jelöltje ellen indulnak, általában veszítenek” – foglalják össze elemzők, miután több amerikai államban is eldőlt a napokban, ki képviseli a Republikánus Pártot a novemberi félidős választásokon. A korábbi amerikai elnök több mint kétszáz jelöltet támogat az előválasztások során.

Győzelemre váltották Donald Trump korábbi amerikai elnök támogatását a republikánus politikusok a keddi előválasztás során. A párton belüli versenyt Arizona, Kansas, Michigan, Missouri és Washington államokban tartották meg a minap annak érdekében, hogy eldőljön, ki képviseli majd a Republikánus Pártot a novemberi félidős választások során. 

Az őszi megméretés jelentős esemény, hiszen a kongresszus egy részét újraválasztják, számos elemző pedig úgy véli, hogy a republikánusok átvehetik a törvényhozás feletti dominanciát.

A korábbi elnök pártfogását több mint kétszáz konzervatív politikus élvezi, akik közül 28 kedden mérette meg magát. Esetükben 24-en már biztosan győztek – a többi körzetben még számolják a voksokat. Noha sok esetben Trump már hivatalban lévő jelölteket pártol – akik egyébként is előnyt élveznek az új indulókkal szemben –, a korábbi elnök támogatása láthatóan sokat nyom a latba.

Trump azoknak adja a támogatását, akik korábbi hivatali idejükben hűségesek voltak hozzá, ha pedig hátba szúrták, másik jelölt mellé áll. Így tett például Michigan hármas választókörzetében is, ahol Peter Meijer konzervatív képviselő ellenében John Gibbst támogatta, aki magabiztosan meg is nyerte a párton belüli fordulót. Meijer egyike volt azon tíz republikánus képviselőnek, akik megszavazták a Trump elleni közjogi felelősségre vonási eljárást (impeachment). 

Trump rendkívül népszerű a republikánus szavazók körében, de emellett az sem lebecsülhető, hogy mennyire alakította a saját képére a pártot

 – mondta Alex Conant republikánus stratéga. Annak ellenére, hogy múlt év eleje óta nincsen hivatalban, a politikus népszerűségét jelzi, hogy a CNN hírtelevízió egy korábbi felmérése szerint a republikánus szavazók nyolcvan százaléka kedveli, míg a Morning Consult technológiai vállalat adatai szerint tízből hat támogatja, hogy továbbra is vezető szerepet foglaljon el a Republikánus Párton belül. A korábbi elnök népszerűsége nem mindennapi személyiségéből, markáns kijelentéseiből és elnökségének olyan pozitív eredményeiből fakad, mint például az adócsökkentések, a bevándorlás szigorítása, vagy a terrorizmus elleni harc.

Amennyiben Trump támogatottjai a legtöbb helyen győzni tudnak, úgy szakértők szerint az egyértelmű visszacsatolás lenne a Republikánus Pártnak arra, hogy mi szavazóik 2024-es elnökválasztási elképzelése. 

A támogatottak novemberi győzelme a demokraták ellen pedig megalapozhatja Trump elnök 2024-es elnökjelölti indulását is

 – amelyre már többször utalt, de nem jelentett be hivatalosan. Republikánus stratégák szerint éppen a novemberi félidős választások sikerén felbuzdulva bonthatna zászlót 2024-es terveit illetően.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök Washingtonban 2022. július 26-án (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

Félidős választások Amerikában

„A Republikánus Párt tanulhat a Fidesztől”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.