Moszkva: Megszűnhet a diplomáciai kapcsolat az Egyesült Államokkal

Washington kilátásba helyezte, hogy a terrorizmust támogató államnak nyilvánítja Oroszországot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 13. 12:44
null
Washington, 2020. október 1. Az amerikai törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium 2020. október 1-jén. MTI/EPA/Pool/Alex Edelman Fotó: Alex Edelman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva szerint a diplomáciai kapcsolatok leépítésével vagy akár megszüntetésével járhat, ha Washington terrorizmust támogató államnak nyilvánítja Oroszországot – idézte az orosz külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselőjének nyilatkozatát a TASZSZ orosz hírügynökség. Alekszandr Darcsijev, a tárca észak-amerikai osztályának vezetője pénteki nyilatkozatában leszögezte: 

ha az Egyesült Államok szenátusa megszavazza, hogy Oroszországot a terrorizmust támogató államnak nyilvánítsák, az Moszkva és Washington kapcsolatának a végét jelenti.

Két szenátor, a republikánus párti Lindsey Graham és a demokrata párti Richard Blumenthal júliusban terjesztette az amerikai törvényhozás felsőháza elé azt az indítványt, amelyben felszólítják az Egyesült Államok külügyminiszterét, hogy Oroszországot terrorizmust támogató államként bélyegezze meg. A szenátorok Kijevbe is ellátogattak, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalták meg a javaslatot. Darcsijev hangsúlyozta, hogy az indítvány elfogadása esetén a kétoldalú kapcsolatok a legsúlyosabb járulékos károkat szenvedhetik el, ami akár a diplomáciai kapcsolatok megszüntetését is maga után vonhatja.

A lett parlament csütörtökön fogadott el határozatot arról, hogy Oroszországot a terrorizmust támogató országnak nyilvánítják. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő állatias idegengyűlöletnek nevezte Lettország állásfoglalását, valamint az amerikai politikához köthető oroszellenességgel, oroszgyűlölettel vádolta a balti országot.

Borítókép: Az amerikai törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium 2020. október 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Pool/Alex Edelman)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.