Szlovákiában hétköznapi betegségként tekintenek a koronavírusra

Az iskolákban nem lesz se kötelező tesztelés, se kötelező maszkviselés.

2022. 08. 12. 15:35
null
Koronavírus – Oltás a budapesti Honvédkórházban Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A koronavírusra hétköznapi betegségként tekintünk – nyilatkozta pénteki sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling szlovák oktatási miniszter a hamarosan kezdődő iskolaévvel kapcsolatos járványügyi intézkedéseket ismertetve. A Ma7.sk felvidéki magyar hírportál beszámolója szerint az iskolákban nem lesz se kötelező tesztelés, se kötelező maszkviselés. Karanténra csak a fertőzött diákot kötelezik majd, osztálytársai és tanárai mentesülnek a vesztegzár alól. Engedélyezik a sítanfolyamokat, az iskolai táborokat és a nyitott napokat is. Amennyiben egy adott iskolában tíz százalék felett van a fertőzöttek aránya, az iskola kérheti az általános tesztelést. A miniszter szerint jól alakul az átoltottság a pedagógusok és az iskolai alkalmazottak körében: 72 százalékuk már kapott legalább egy adag oltást, 44 százalékuk pedig minimum hármat.

Európa más országaihoz hasonlóan júliusban Szlovákiában is enyhén emelkedett a naponta újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. Csütörtökön több mint hatszáz új fertőzöttet azonosítottak, az elvégzett PCR-tesztek 41 százaléka volt pozitív. Úgy tűnik azonban, már július végén tetőzött a nyári járványhullám, akkoriban 900 és 1100 között mozgott a napi fertőzöttszám.

 

A szakértők egyetértenek abban, hogy a valóságban sokkal többen kapták el a vírust, de az uralkodó omikron variáns BA.5-ös mutációja enyhe tüneteket produkál, így sokan nem fordulnak orvoshoz.

 

Szlovákiában ráadásul az átoltottság aránya sem magas, a lakosság mindössze 50 százaléka kapott legalább két adag koronavírus elleni vakcinát.

Csehországban szintén felerősödött június–júliusban a járvány, a tetőzés idején 2400 volt a fertőzöttek száma, de az utóbbi napokban kétezer alá csökkent. Itt is ugyanaz a vélemény, mint Szlovákiában: a valóságban több a fertőzés, mint amit a vizsgálatok kimutatnak. A tesztek száma ugyanis, bár mérsékelten növekszik, csak napi tízezer körül mozog, ami aránylag alacsonynak mondható. Országos védőintézkedések egyelőre nincsenek, és a szaktárca nyilatkozata szerint ezek bevezetését pillanatnyilag nem is tervezik.

Észlelhető a nyári járványhullám dinamikájának lassulása Lengyelországban is, és a fertőzöttek napi száma meg sem közelíti a téli járványhullám statisztikáit: január–februárban a 60 ezret is megközelítette ez a szám, jelenleg négyezer fölött mozog. – A lakosság 91 százaléka rendelkezik ellenanyagokkal, miután beoltatta magát vagy átesett a fertőzésen – mondta a napokban Waldemar Kraska egészségügyiminiszter-helyettes. Egyelőre Lengyelország sem tervez szigorításokat.

Az utóbbi napokban Montenegró ismét kötelezővé tette a maszkviselést, de például Szlovéniában közölték, hogy erre az iskolaév kezdete ellenére sincs szükség.

 

Borítókép: oltáshoz készítik elő a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty vakcinát a fővárosi Honvédkórház oltópontján 2022. július 22-én. Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.