időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Az amerikai demokraták házaihoz utaztatják a migránsokat

Forrás: V4NA hírügynökség
2022.09.20. 07:50
Az amerikai demokraták házaihoz utaztatják a migránsokat

Migránsokat utaztatnak a dúsgazdag demokrata politikus otthonaihoz és üdülőhelyeihez az Egyesült Államok déli államainak kormányzói, hogy saját bőrükön tapasztalják meg a migránskrízist. „Ilyen taktikát alkalmaznak az embercsempészek is” – reagált a Fehér Ház szóvivője Texas és Florida republikánus kormányzóinak akciójára. Az elmúlt másfél évben több millió bevándorló érkezett az Egyesült Államokba, miután Joe Biden amerikai elnök leállíttatta a határkerítés építését és nem titkolt célja volt, hogy mindenkit beengedjen – a tapasztalatok szerint akár ellenőrzés nélkül is.

Bár a határ menti államok többször is felhívták a figyelmet az emiatt megszaporodó bűncselekményekre, ember- és drogkereskedelemre, a demokrata vezető politikusok nem voltak hajlandók tudomásul venni a kialakult helyzetet. Ezután döntöttek a kormányzók a drasztikus figyelemfelhívó módszerek mellett.

Karine Jean-Pierre támadások özönét zúdította a kormányzókra, azzal vádolva őket, hogy a migránsok szállításával káoszt és megosztottságot teremtenek, amit visszataszítónak és embertelennek nevezett. A Fehér Ház szóvivője azt is kijelentette, hogy őt senki se oktassa ki arról, mi történik a határnál, ugyanis személyesen is ott volt – igaz, legutóbb négy évvel ezelőtt. Washington ugyanakkor azt nem találta embercsempészetnek, hogy néhány hónapja Biden az éjszaka leple alatt, kereskedelmi repülőjáratokkal és buszokkal utaztatta a migránsokat a határról az ország különböző pontjaira. Ez az akció legalább 340 millió dollárjába került az amerikai adófizetőknek 2021 első kilenc hónapjában.

A kormányzók azért is döntöttek úgy, hogy átszállítanak néhány tucat migránst, mert az ország leggazdagabb demokratái olyan luxusnyaralókat tartanak fenn, ahol ezreket lehetne elszállásolni, mert az év nagy részében üresen állnak. Amint azonban megjelentek a migránsok ezeken a helyeken, a dúsgazdag demokraták azonnal elszállíttatták az embereket máshova. A demokrata szenátor Elizabeth Warren is csatlakozott a kritikusokhoz és embertelennek nevezte a republikánus kormányzók akcióit.

Ron DeSantis, Florida kormányzója értetlenül áll az előtt, hogy Biden elnök sürgősen tanácskozni akar kormányával a kialakult helyzetről. Egy sajtóeseményen azt mondta, hogy az elnök – furcsa módon – más ügyekben nem akart ilyen sürgősen eljárni. „Biden nem kapkodott összehívni a kabinetjét, amikor emberek milliói özönlöttek át illegálisan a déli határon” – mondta a kormányzó. Hozzátette, hogy azt sem látta, hogy Biden gyorsan összeszedte volna a kabinetjét, amikor a határon túlról érkező bűnöző külföldiek több amerikait is kiraboltak, megerőszakoltak vagy meggyilkoltak és akkor sem, amikor rekordot döntött a fentanil nevű drog okozta halálesetek száma. „Csak kapja fel a fejét, amikor megjelenik ötven illegális bevándorló egy nagyon gazdag enklávéban” – jelentette ki Ron DeSantis.

Borítókép: Két busszal szállított dél- és közép-amerikai illegális bevándorlók érkeznek Kamala Harris amerikai alelnök hivatalos washingtoni rezidenciájához, az Egyesült Államok Haditengerészeti Obszervatóriumához 2022. szeptember 15-én (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.