Az Öböl menti Bahreinbe utazik november elején Ferenc pápa

Újabb muszlim többségű országba utazik Ferenc pápa: november 3. és 6. között a Perzsa (Arab)-öböl egyik királyságában, Bahreinben tesz látogatást. Az egyházfő látogatásának apropója, hogy tavaly decemberben felszentelték az ország legnagyobb katolikus templomát. Noha az államban többnyire muszlimok élnek, a keresztények alkotják a legnagyobb vallási kisebbséget.

2022. 09. 30. 7:50
FERENC pápa
Vatikánváros, 2022. május 25. Ferenc pápa heti általános audienciáját tartja a vatikáni Szent Péter téren 2022. május 25-én. MTI/AP/Andrew Medichini Fotó: Andrew Medichini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években Bahrein számos vallási találkozónak adott otthont, az országban különböző vallási vezetőket is fogadtak, azonban november elején lesz az első alkalom, hogy katolikus egyházfő utazik az országba. Ferenc pápa Hamad ibn Ísza al-Halífa bahreini király és az észak-arábiai apostoli vikárius meghívására érkezik az arab királyságba, ahol részt vesz a Bahreini Párbeszéd Fórumán, amely a Kelet és Nyugat közötti együttélésről szól.

Útja során az egyházfő a fővárosban, Manámában szentmisét mutat be, továbbá ellátogat Awali városába is, ahol tavaly december 10-én szentelték fel az ország legnagyobb katolikus templomát, az Arábiai Szűzanya – a Perzsa (Arab)-öböl védőszentje – tiszteletére emelt székesegyházat.

A templom építése 2014-ben kezdődött meg a két évvel ezelőtt elhunyt Camillo Ballin olasz–bahreini érsek javaslatára, miután Hamad király a fővárostól húsz kilométerre délre kilencezer négyzetméternyi földterületet a keresztény közösségnek adományozott XVI. Benedek pápa kérésére. Még ugyanebben az évben az uralkodó Vatikánban tett látogatása során bemutatta az épülő székesegyház modelljét. Az épületet egy sátorról mintázták, arra utalva, hogy Mózes próféta is egy sátorban találkozott először Istennel. A templom felépítése több millió dollárba került, és körülbelül 2300 fő befogadására alkalmas, noha felszentelésének ünnepén a négyezret is meghaladta az eseményen résztvevők száma.

Az Awaliban, Arábiai Szűzanya tiszteletére emelt katolikus templom felszentelésére készülnek 2021. december 9-én. Fotó: AFP/Mazen Mahdi 

Ferenc pápa második alkalommal jár Öböl menti országban: 2019-ben látogatott el ugyanis az Egyesült Arab Emírségekbe, akkor több mint 150 ezren gyűltek össze az ország fővárosában, Abu-Dzabiban. A 85 éves egyházfő azonban súlyos térdfájdalmakkal küzd, emiatt orvosai azt tanácsolták, ne erőltesse meg szervezetét. Ennek ellenére utoljára két héttel ezelőtt utazott a pápa külföldre, akkor a kazahsztáni Asztanába látogatott el, hogy személyesen vegyen részt a világvallások kongresszusán. Az eseményen kerekesszékben vett részt, azonban a július elejére Dél-Szudánba és a Kongói Demokratikus Köztársaságba tervezett útját orvosi javaslatra elhalasztották.

Az egyházfő bahreini útja ugyanakkor nagy jelentőségű lesz a közel-keleti keresztények körében, noha a vallási közösség létszáma az elmúlt években sokat csökkent. Mintegy száz évvel ezelőtt a térség lakosságának körülbelül húsz százalékát tették ki, mára viszont mindössze öt százalékát alkotják a népességnek.

A több mint 1,8 milliós Bahreinben azonban az egyik legnagyobb vallási kisebbséget éppen a keresztények jelentik.

A lakosság körülbelül hetven százaléka vallja magát muszlimnak, őket a keresztények követik a sorban, akiknek aránya tíz százalék körül mozog. A keresztény közösséget elsősorban a Bahreinben élő és dolgozó külföldi állampolgárok alkotják, többségük Indiából és a Fülöp-szigetekről érkezett a monarchiába. Létszámukat nyolcvanezerre becsülik, azonban a helyiek között is jelentős számban vannak keresztények: 2019-ben mintegy száz családot jegyeztek fel Bahreinben.

November elején várhatóan nemcsak a helyiek, hanem a környező országok keresztényei is az Öböl menti királyságba fognak utazni. Szárazföldön az ország kizárólag Szaúd-Arábián keresztül közelíthető meg, ahol 1,8 millióra becsülik a keresztények létszámát, noha – Bahreinhez hasonlóan – többségük külföldi állampolgár.

Borítókép: Ferenc pápa heti általános audienciáját tartja a vatikáni Szent Péter téren 2022. május 25-én (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.