időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Bejelentették II. Erzsébet királynő temetésének időpontját

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.10. 18:50 2022.09.11. 11:53
Bejelentették II. Erzsébet királynő temetésének időpontját

Szeptember 19-én vesznek végső búcsút II. Erzsébet királynőtől – jelentette be szombaton a Buckingham-palota. A királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében, csütörtök este érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

Az udvar szombati tájékoztatása szerint a néhai uralkodó koporsóját kedden szállítják repülőgéppel a skóciai fővárosból, Edinburgh-ból Londonba.

A koporsót először a Buckingham-palotába viszik, majd átszállítják a parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy napra felravatalozzák. A búcsúszertartás a közeli Westminster-apátságban, a monarchia ősi koronázótemplomában lesz. 

A temetés napjára III. Károly király kezdeményezésére a brit kormány munkaszünetet hirdetett.

Borítókép: Kondoleálókönyv II. Erzsébet brit királynő portréja előtt a budapesti brit nagykövetség épületében 2022. szeptember 9-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Elhunyt II. Erzsébet

„El tudják képzelni Joe Bident egy buszon?”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.