Ravatalánál vehetnek végső búcsút uralkodójuktól a britek

II. Erzsébet királynőt a windsori Szent György-kápolnában helyezik örök nyugalomra, ahol Fülöp herceg is nyugszik.

Forrás: BBC2022. 09. 09. 14:47
II. ERZSÉBET
London, 2022. szeptember 9. II. Erzsébet királynõ tiszteletére elhelyezett virágok a londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota kapujánál 2022. szeptember 9-én. II. Erzsébet brit uralkodó életének 97., uralkodásának 71. évében szeptember 8-án hunyt el a skóciai Balmoral kastélyában. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth Fotó: Kirsty Wigglesworth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

II. Erzsébet brit királynő csendesen, családja körében hunyt el csütörtökön nyári rezidenciáján, a Balmoral-kastélyban. Koporsóját a következő napokban szállítják el Skóciából a Buckingham-palotába, ahonnan a londoni parlament, a Westminster-palota legősibb épületébe viszik. 

A királynőnek a Westminster-csarnokba kihelyezett ravatalához az előzetes tervek szerint négy napon keresztül járulhatnak a brit állampolgárok, hogy búcsút vegyenek szeretett uralkodójuktól. 

A királyi család tagjai közül legutóbb az anyakirályné, II. Erzsébet édesanyjának ravatala állt a csarnokban 2002-ben, ekkor több mint kétszázezren gyűltek össze, hogy leróják tiszteletüket.

II. Erzsébet koporsóját a királyi zászló fedi majd, amelyre ráhelyezik a koronát, a jogart és az országalmát is, a koronázási ceremónia jelvényeit. A ravatalt a királyi ház szolgálatában álló egységek katonái őrzik majd.

A királynő temetését a következő két héten belül a Westminster apátságban tartják, a pontos napot a Buckhingam-palota erősíti meg. 

Az apátság az az ikonikus helyszín, ahol az Egyesült Királyság uralkodóit megkoronázzák, így 1953-ban itt volt II. Erzsébet királynő koronázási ceremóniája is, illetve ebben a templomban kötött házasságot Fülöp herceggel 1947-ben. A XVIII. század óta nem volt példa ugyanakkor arra, hogy a gótikus épületben tartsák meg egy uralkodó gyászszertartását. 

Fülöp herceg kíséretében integet a tömegnek II. Erzsébet királynő 1953. június 2-án, miután megkoronázták a londoni Westminster apátságban. Fotó: AFP

A temetésre a világ számos pontjáról érkeznek majd állam- és kormányfők, akik a királyi család tagjaival együtt vehetnek búcsút az Egyesült Királyság leghosszabb ideig regnáló uralkodójától. II. Erzsébetet várhatóan David Hoyle westminsteri prépost és Justin Welby canterbury érsek temeti el. 

A szertartást követően a koporsót gyalogos menettel kísérik a londoni Wellington-diadalívhez, ahonnan halottaskocsi szállítja majd Windsorba. 

II. Erzsébetet itt, az angliai vidéki rezidencia Szent György-kápolnájában helyezik majd örök nyugalomra. 

A Szent György-kápolnát a királyi család tagjai rendszeresen választják esküvők, keresztelők és temetések helyszínéül is. Itt nyugszik II. Erzsébet édesapja, VI. György király és a királynő tavaly áprilisban elhunyt férje, Fülöp herceg is – számolt be róla a BBC brit közszolgálati média.

Borítókép: II. Erzsébet királynő tiszteletére elhelyezett virágok a londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota kapujánál 2022. szeptember 9-én (Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.