időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Megkezdődött a nemzeti gyász az Egyesült Királyságban

Koren-Karczub Tímea
2022.09.09. 10:43 2022.09.09. 15:26
Megkezdődött a nemzeti gyász az Egyesült Királyságban

„London Bridge is down”(„Összeomlott a London-híd”) – a feltételezések szerint ezeket a szavakat intézte II. Erzsébet királynő személyi titkára az Egyesült Királyság miniszterelnökéhez csütörtökön, amivel megkezdődött az uralkodónő halálát követő forgatókönyv. 

A London Bridge nevű műveletet már évtizedekkel előre elkészítették arra az esetre, ha az uralkodónő élete véget érne – a tervezet részletesen lefekteti, mi fog történni a királynő halálát követő napokban.

II. Erzsébetet csütörtökön, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál Balmoral kastélyában. Mivel a királynő egyik kedvenc tartózkodási helye volt a skóciai nyári rezidencia, a szabálykönyv összeállítói egy Unikornis elnevezésű alművelettel készültek fel arra az esetre, hogy Balmoralban fog távozni az élők sorából.

II. ERZSÉBET
Félárbócon leng a skót királyi zászló a skóciai Balmoral kastélya felett Fotó: Owen Humphreys

A már tavaly nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a királynő halálának napja a D-Day, vagyis a D-nap, az ezt követő napokat pedig D+1, D+2 – és így tovább a tizedik napig – megnevezésekkel látták el. Ugyanakkor mivel a halálhírt csütörtökön este jelentették be, a D-napot egy nappal későbbre tolták, hogy lehetséges legyen az összetett folyamat megvalósítása.

Pénteken ezzel megkezdődött a nemzeti gyász, amelynek ideje a temetés napjáig tart.

Eközben országszerte több helyen, köztük a Westminster apátságban, a Szent Pál székesegyházban és a windsori kastélyban megszólalnak a harangok az elhunyt királynő tiszteletére. A londoni Hyde Parkban pedig 96 ágyúlövésből álló díszsortüzet adnak le II. Erzsébet megélt éveinek emlékére.

II. Erzsébet elsőszülött fia, III. Károly király és Kamilla királyné ezen a napon utaznak vissza Balmoralból Londonba, ahol az új uralkodó máris teljesíti kötelességeit. Ezek közé tartozik első audienciája Liz Truss-szal, az Egyesült Királyság pár napja hivatalába iktatott miniszterelnökével, illetve a nemzethez intézett televíziós beszéde. 

A királynő koporsóját a következő napokban szállítják Balmoralból Londonba. Először a Buckingham-palotába, majd a Westminster-csarnokba, a londoni parlament legősibb épületébe viszik. A királynő temetését a következő két héten belül a Westminster apátságban tartják, a pontos napot a Buckhingam-palota erősíti meg. Az udvar bejelentése szerint a király kívánsága, hogy a családi gyász péntektől a királynő temetését követő hetedik nap végéig tartson, ez a királyi család tagjaira, a rezidenciák személyzetére, valamint a brit hadsereg ceremoniális feladatokkal is megbízott tagjaira vonatkozik.

Az Egyesült Királyság leghosszabb ideig regnáló uralkodóját angliai vidéki rezidenciáján, Windsor kastélyában helyezik örök nyugalomra

– ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és II. Erzsébet tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

Borítókép: II. Erzsébet királynő tiszteletére elhelyezett virágok, mécsesek és egy fotó a londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota kapujánál 2022. szeptember 9-én (Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Elhunyt II. Erzsébet

„El tudják képzelni Joe Bident egy buszon?”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.