Késő este is özönlenek a gyászolók a Buckhingam-palotához

A temetés megszervezése mellett a következő napok arról fognak szólni, hogy III. Károly király felkészülhessen uralkodására.

2022. 09. 08. 23:18
II. ERZSÉBET; VI. GYÖRGY; III. KÁROLY
London, 2022. szeptember 8. II. Erzsébet brit uralkodó halálának hivatalos bejelentése után összesereglett emberek a londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota elõtt 2022. szeptember 8-án. A királynõ életének 97., uralkodásának 71. évében ezen a napon hunyt el a skóciai Balmoral kastélyában. II. Erzsébet királynõ édesapja, VI. György király halálának napján, 1952. február 6-án lépett az Egyesült Királyság trónjára. Halálának pillanatától elsõszülött fia, a 73 esztendõs eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó III. Károly néven. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még késő este is folyamatosan érkeznek az emberek a Buckhingam-palota elé, hogy meggyászolják szeretett uralkodójukat, II. Erzsébetet. A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában csütörtökön.

Teljesen sokkolt minket a hír, egyenesen idejöttünk, hogy lerójuk tiszteletünket 

– nyilatkozta a tömegben összegyűlt emberek egyike a BBC brit közszolgálati médiának. 

A Balmoralból érkező szomorú hírek után az elkövetkező napokban átalakul a megszokott rend az Egyesült Királyságban. A hivatalos épületeken félárbocra eresztik a zászlókat, a templomok harangjai megszólalnak, és katonai tiszteletadással emlékeznek II. Erzsébetre. A televíziós műsorterveket eltörlik, hogy ezzel is kifejezzék, történelmi pillanathoz érkezett nemzetük. Az iskolák, üzletek és vállalkozások ugyanakkor nyitva maradnak, legalábbis az állami temetés napjáig, amelyre várhatóan két héten belül kerül sor.

Mindeközben csütörtökön este megérkezett Harry herceg is Balmoralba, néhány órával Vilmos, András és Eduárd hercegek után, hogy búcsút vegyen II. Erzsébettől.

Az Egyesült Királyság leghosszabb ideig regnáló uralkodóját a világ vezetői is gyászolják. 

– Őfelsége neve elválaszthatatlanul összekapcsolódik az Egyesült Királyság legújabb kori történelmének legfontosabb eseményeivel. II. Erzsébetet sok évtizeden át méltán szerették és tisztelték alattvalói, és a nagyvilágban megbecsülés övezte. Bátorságot és kitartást kívánok Önöknek e súlyos, pótolhatatlan veszteség idején – állt Vlagyimir Putyin orosz elnök üzenetében.

– II. Erzsébet páratlan államfői képességével és állhatatosságával hozzájárult az Egyesült Királyság és Egyesült Államok közötti szövetség elmélyítéséhez és különlegessé tételéhez – írta a Fehér Ház is közleményében, amelyet II. Erzsébet halálára adott ki Joe Biden amerikai elnök és felesége.

Csupán pár nappal azután, hogy Boris Johnson lemondott hivatalából II. Erzsébetnél, a volt miniszterelnök is kifejezte részvétét. 

II. Erzsébet királynő egy időtlen uralkodó volt, akinek egyedülálló ereje volt ahhoz, hogy boldoggá tegyen minket 

– nyilatkozta a volt brit kormányfő, aki szerint ez a nemzet legszomorúbb napja.

A temetés előkészületei mellett a következő napok arról fognak szólni, hogy II. Erzsébet elsőszülött fia, III. Károly király is felkészülhessen uralkodására. Az új uralkodó várhatón beszédet intéz majd a nemzethez pénteken, és megtartja első audienciáját Liz Truss frissen beiktatott kormányfővel.

Borítókép: II. Erzsébet brit uralkodó halálának hivatalos bejelentése után összesereglett emberek a londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota előtt 2022. szeptember 8-án (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.