időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Európába tartó szír migránskaraván szerveződik Törökországban

Munkatársunktól
2022.09.12. 16:43 2022.09.12. 16:52
Európába tartó szír migránskaraván szerveződik Törökországban

Törökországban élő szír migránsok egy csoportja a Telegramon szervez szíriai menekültekből álló migránskaravánt, adta hírül szombaton az AFP hírügynökség és a Le Figaro. Az ötletgazdák a felhívást egy hete tették közzé azon a Telegramcsatornán, amelyet jelenleg csaknem hetvenezer migráns követ. A szervezők a Törökországban oltalmazott státussal élő 3,7 millió szíriai menekültet akarják megszólítani és meggyőzni arról, hogy szervezett, nagy létszámú karavánban útnak indulva sikerrel hatolhatnak be az európai eldorádóba. A migránsokból álló menetet Fénykaravánnak nevezték el a csatorna adminisztrátorai. 

A mozgósítás arab nyelven folyik. Az üzenetekben arra utasítják a szír migránsokat, hogy a menethez csatlakozva gondoskodjanak maguknak hálózsákról, sátorról, mentőmellényről, ivóvízről, konzerv élelmiszerekről és elsősegélycsomagról.

A szervezők szerint a karaván ötvenfős csoportokban fog haladni, élükön egy-egy csoportvezetővel. Az AFP megkeresésére az egyik ötletgazda elmondta, hogy majd akkor jelentik be a menet indulását, amikor annak eljött az ideje. A névtelenségét őrző 46 éves szír mérnök szerint a karaván szervezőinek egy része már az Európai Unió területén él.  

A Telegramcsatorna egyik mozgósító üzenetében például az áll, hogy „Már tíz éve élünk Törökországban. Oltalmazott státusunk van, azonban Nyugat-Európának is ki kell vennie a részét a szír menekülteknek járó gondoskodás terheiből.” 

A törökországi szír migránsok nagyszabású szervezkedésének a hátterében az áll, hogy a török elnök, Recep Tayyip Erdogan még májusban bejelentette, hogy a 3,6 millió szír menekültből egymilliónak – kezdetben önkéntes alapon – vissza kell térnie a hazájába. A marokkói hírportál, a Hespress pedig vasárnap arról számolt be, hogy Ankara már megkezdte több száz illegális marokkói migráns hazatoloncolásának a végrehajtását is. A súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő Libanon pedig ugyancsak a területén élő nyolcszázezer szír hazaküldésére készül, adta hírül szombaton a francia Le Monde. A térségben tartózkodó menekültek elfogadása rövidesen véget ért, ezért a törökországi szírek migránskaravánnal Európa felé vennék az irányt, hogy elkerüljenek egy hazatoloncolást.

Borítókép: Illusztráció: várakozó migránsok (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.