Gorbacsovról szóló film a Hír TV műsorán

Pénteken 20 óra 30 perctől kerül adásba a nemrégiben elhunyt szovjet vezetőről készült film.

Magyar Nemzet
2022. 09. 02. 18:05
GORBACSOV, Mihail
Moszkva, 2022. augusztus 31. 1992. április 24-én Moszkvában készített kép Mihail Gorbacsovról, az egykori Szovjetunió utolsó elnökérõl. A Nobel-békedíjas volt pártfõtitkár 2022. augusztus 30-án, 91 éves korában elhunyt. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken 20 óra 30 perctől a Hír TV Napi aktuális című műsorában Mihail Gorbacsovról szóló film kerül adásba. Az alkotást a Hír TV forgatta még 2006-ban, az egykori szovjet párt- és állami vezető 75. születésnapjáról. Az igazi kortörténeti dokumentum után a téma kapcsán Stier Gábor Oroszország-szakértővel is beszélgetnek a műsorban.

Mihail Gorbacsov kedden, 91 esztendősen hunyt el egy moszkvai kórházban, személyével a hidegháborút lezáró nemzedék utolsó világpolitikai formátumú alakja távozott Ronald Reagan, idősebb George Bush, Margaret Thatcher vagy Helmut Kohl után. 

Az elmúlt években már számos betegség gyötörte, a végén kerekesszékhez kötve élt. De szellemileg ép volt, követte és rendkívül elszomorítónak tartotta az ukrajnai háborút. Orosz apa és ukrán anya gyermekeként testvérháborúnak tartotta ezt, amelynek nem lett volna szabad bekövetkeznie

– nyilatkozta lapunknak halála után Zolcer János, Németországban befutott felvidéki filmproducer, aki ugyancsak filmet forgatott Gorbacsovról.

Hozzátette, hogy az elhunytnak Moszkvában nagyon rossz volt a megítélése, őt hibáztatták a Szovjetunió összeomlásáért, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig szűkszavú táviratot küldött ugyan a 90. és a 91. születésnapjára, de nem fogadta a hívásait.

Csütörtökön egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnök is elbúcsúzott Mihail Gorbacsov volt szovjet államfőtől a moszkvai Központi Klinikai Kórházban, és virágot helyezett el koporsójánál, mielőtt Kalinyingrádba utazott. Az általános búcsúztató ünnepsége szombaton lesz, Putyin munkarendje azonban nem teszi lehetővé, hogy jelen legyen a temetésen.

PUTYIN, Vlagyimir; GORBACSOV, Mihail
Fotó: MTI/AP

A nemzetközi vezetők viszont jobbára méltatták a politikust. – A könyörtelen politikai elnyomás évtizedei után a demokratikus reformok útjára lépett – méltatta viszont az elhunytat Joe Biden amerikai elnök. – Putyin ukrajnai agressziójának idején Gorbacsovnak a szovjet társadalom megnyitása iránti fáradhatatlan elkötelezettsége mindannyiunk számára példaértékű – üzente Boris Johnson brit miniszterelnök. Emmanuel Marcon francia elnök pedig a béke embereként jellemezte, akinek döntései megnyitották a szabadság útját az oroszok előtt.
 

 

Borítókép: 1992. április 24-én Moszkvában készített kép Mihail Gorbacsovról, az egykori Szovjetunió utolsó elnökéről. A Nobel-békedíjas volt pártfőtitkár 2022. augusztus 30-án, 91 éves korában elhunyt (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.