időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Hatalmas mértékben nőtt a magánrepülőgépek iránti kereslet Oroszországban

Dócza Edith Krisztina
2022.09.27. 17:38
Hatalmas mértékben nőtt a magánrepülőgépek iránti kereslet Oroszországban

Több tízmillió forintnyi összegeket is megfizetnek a részleges mozgósítás során besorozható oroszok, hogy elhagyják az országot. Ennyibe kerül ugyanis a legolcsóbb jegy a magánrepülőgépekre. Egyes híradások szerint azonban már nem maradt sok idejük az oroszoknak, hogy elhagyják hazájukat. Noha a Kreml még arról beszélt hétfőn, hogy nem született döntés a határok lezárásáról, néhány orosz hírportál nem tartja kizártnak, hogy ha a kelet-ukrajnai szakadár területeken megrendezett népszavazások lezárulnak, életbe lép az intézkedés.

Az összes európai magánrepülőgép-társaság elhagyta az orosz piacot. Most sokkal nagyobb a kereslet a járatok iránt, mint amekkora a kínálat. Az árak már az egekben vannak

– mondta Eduard Szimonov, a Flight Way magánrepülőgépeket üzemeltető vállalat munkatársa.

Egy másik cég vezetője szintén hasonló tapasztalatokról számolt be: eddig naponta ötven megrendelésük érkezett, ami nagyjából ötezerre emelkedett. Az emberek többnyire egyirányú jegyeket vásárolnak azokba az országokba, ahová vízum nélkül beléphetnek orosz állampolgárok, ennek nyomán Törökország, Örményország és Azerbajdzsán a leggyakoribb desztinációk.

Az azonban, hogy valaki magánrepülőgéppel hagyja el az országot, nem kevés pénzbe kerül: az árak körülbelül 11 millió forintnyi összegektől kezdődnek és a 65 milliót is elérhetik.

A Henley&Partners londoni tanácsadó cég júniusban, hónapokkal a részleges mozgósítás előtt, úgy becsülte, ha folytatódik a kivándorlás, Oroszország elveszítheti milliomosainak mintegy 15 százalékát, ami súlyos gazdasági károkat fog okozni Moszkvának. Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt ugyanakkor kérdéses, hogy a megrendelések közül mennyit tudnak teljesíteni a vállalatok. Az intézkedések értelmében ugyanis sem az uniós, sem a brit cégek nem adnak bérbe repülőgépeket oroszországi használatra.

Az elmúlt napokban szárazföldön is egyre többen igyekeztek elhagyni Oroszországot. A mongóliai Altanbulag határ menti településen található ellenőrző ponton egy hét alatt több mint háromezer orosz kelt át, többségükben férfiak. A Maxar Technologies nevű vállalat pedig az orosz–grúz határról tett közzé a Twitteren műholdfelvételeket, amelyeken az látszik, több kilométeres sorokban állnak az autók.

Az oroszok sietsége nem véletlen: noha a Kreml még arról beszélt hétfőn, nem született döntés a határok lezárásáról, egyre több hírportál veti fel, hogy erre hamarosan sor kerülhet.

A Meduza nevű független híroldal szerint Moszkva a kelet-ukrajnai szakadár területeken zajló népszavazás kedd esti végét várja, ezt követően rendelheti el a határok lezárását. Ennek értelmében az intézkedés már szerda éjfélkor életbe léphet, utána a hadköteles korú férfiak csak külön, a besorozásért felelős hivatal által kiadott engedéllyel hagyhatnák el az országot.

PUTYIN, Vlagyimir
Hozzátartozói búcsúznak egy hadkötelezettség alá vont orosz férfitól az ukrán határnál levő Rosztov megyei Batajszkban 2022. szeptember 26-án. Fotó:  MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij 

Szergej Sojgu védelmi miniszter a részleges mozgósítás elrendelését követően közölte, körülbelül 300 ezer embert hívnak be, akik az orosz haderő tartalékos állományában vannak, azonban orosz ellenzéki hírportálok szerint a mozgósítás akár több mint egymillió főt is érinthet.

Borítókép: Orosz férfiak érkeznek a grúziai Verhnij Larsz határátkelőhöz 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/AP/Zurab Cercvadze)

Oroszország mozgósít

Eluralkodik a pánik az oroszországi lakosságon + videók

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.