Eluralkodik a pánik az oroszországi lakosságon + videók

Egyre jobban eluralkodik a pánik Oroszországban, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást jelentett be. Az intézkedés elleni hangok az ország távol-keleti térségeiből is érkeznek: egy szibériai városban egy férfi lőtte agyon a helyi toborzóiroda egyik tisztjét. Hétvégén azonban a Grúzia és Azerbajdzsán határán fekvő Dagesztánra is kiterjedtek a demonstrációk: a régió fővárosában több mint száz embert tartóztattak le, miután a tüntetők összecsaptak a rendőrséggel.

2022. 09. 26. 15:40
null
A police officer with the letter 'Z' on his helmet, the tactical insignia of Russian troops in Ukraine, blocks the street in Saint Petersburg on September 24, 2022, following calls to protest against the partial mobilisation announced by the Russian President. - Police monitoring group OVD-Info counted on September 24, 2022, at least 726 people detained in 32 cities across Russia, nearly half of them in Moscow, at rallies following the partial mobilisation designed to bolster Russia's operation in Ukraine. (Photo by AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrökkel verekedő tüntetők, rendőröket kergető asszonyok – ilyen videófelvételeket töltöttek fel a hétvégén a Twitterre Oroszország észak-kaukázusi régiójából, Dagesztánból. A régió fővárosában, Mahacskalában legalább száz embert tartóztattak le vasárnap a hatóságok, miután a Putyin részleges mozgósítása elleni tiltakozások erőszakossá váltak. A közösségi oldalakra felkerült felvételek szerint a nők is nagy arányban jelentek meg a megmozdulásokon, akik a rendőröket vették üldözőbe, miután azok le akarták tartóztatni a rendbontókat. A mintegy nyolcezer fős Endirei faluban az utat is elzárták az orosz hatóságok elől, miután 110 férfit hívtak be harcolni.

Dagesztán az ország etnikai szempontból egyik legszínesebb régiója: noha a hivatalos nyelv az orosz, az oroszok csupán 3,6 százalékot tesznek ki a lakosságból, a 2010-es népszámlálás szerint. Többségben vannak ugyanakkor olyan kaukázusi népcsoportok, mint az avarok, a dargok, a kumikok, valamint a lezgek.

A régióban főként muszlimok élnek, és az aktivisták attól tartanak, hogy az oroszországi kisebbségek lesznek a mozgósítás fő résztvevői. A BBC brit közszolgálati csatorna elemzésében arra mutatott rá, Dagesztánban azért is erőteljesek a Kreml-ellenes tüntetések, mert az ukrajnai harcokban legalább 301 helyi katona vesztette életét, ami körülbelül tízszer több, mint az elhunyt moszkvai katonák száma. Az Oroszországból érkező hírek arra mutatnak rá, a mozgósítás nyomán kialakult pánik egyre nagyobb méreteket ölt: nemcsak tiltakozásokra, hanem egészen megdöbbentő cselekedetekre késztetik az embereket.

A Moszkvától mintegy 80 kilométerre fekvő Rjazany városában egy férfi akarta felgyújtani magát egy buszpályaudvaron, azt kiabálva, „nem akarok Ukrajnában harcolni”.

A mozgósítás elleni felszólalások Oroszország távol-keleti vidékeit is elérték. A szibériai Irkutszk régió Uszty-Ilimszk városában egy 25 éves férfi agyonlőtte a helyi toborzóiroda besorozásért felelős tisztjét. A gyilkosságról készült videófelvétel a Twitterre is felkerült, amelyen az látszik, hogy a Ruszlan Zininként azonosított fiatal férfi a tisztet hátulról lelövi. Helyi beszámolók szerint az áldozat belehalt sérüléseibe, Ruszlan Zinint pedig letartóztatták.

A The Guardian brit napilap tudósítója szerint a támadó nem kapott behívót, azonban barátait besorozták. Anyjának reggel azt mondta, önként jelentkezik a hadseregbe, ezért megy a toborzóirodába.

A brit hírszerzés arról számolt be hétfőn, hogy a mozgósításban részt vevők első csoportjai már útban vannak, vagy már meg is érkeztek a katonai bázisokra, ahol kiképzést kapnak, ugyanis jelentős részük nem rendelkezik katonai tapasztalattal. A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) szakértői rámutattak: a Kreml legalább 2008 óta nem szabja meg a hatékony és nagyszabású mozgósítás feltételeit, ennek nyomán nem épült ki Oroszországban a gyors mozgósításhoz szükséges tartalékerő, amely azonnal bevethető lenne a csatatéren.

Kritikusan alacsony annak a valószínűsége, hogy a részleges mozgósítással jelentősen növelnék az orosz hadsereg erejét. Putyinnak megoldást kell találni a katonai személyzet és a felszerelési rendszerek alapvető hibáira. Eddigi tettei azonban arra utalnak, sokkal jobban foglalkozik azzal, hogy csapatokat telepítsen a harctérre, minthogy kezelje ezeket a problémákat

– írta jelentésében az ISW.

Borítókép: A részleges mozgósítás elleni tiltakozás Szentpéterváron 2022. szeptember 24-én. Egy rendőr sisakján a „Z” jelzés látható (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.