időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Eluralkodik a pánik az oroszországi lakosságon + videók

Dócza Edith Krisztina
2022.09.26. 15:40 2022.09.26. 15:46
Eluralkodik a pánik az oroszországi lakosságon + videók

Egyre jobban eluralkodik a pánik Oroszországban, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást jelentett be. Az intézkedés elleni hangok az ország távol-keleti térségeiből is érkeznek: egy szibériai városban egy férfi lőtte agyon a helyi toborzóiroda egyik tisztjét. Hétvégén azonban a Grúzia és Azerbajdzsán határán fekvő Dagesztánra is kiterjedtek a demonstrációk: a régió fővárosában több mint száz embert tartóztattak le, miután a tüntetők összecsaptak a rendőrséggel.

Rendőrökkel verekedő tüntetők, rendőröket kergető asszonyok – ilyen videófelvételeket töltöttek fel a hétvégén a Twitterre Oroszország észak-kaukázusi régiójából, Dagesztánból. A régió fővárosában, Mahacskalában legalább száz embert tartóztattak le vasárnap a hatóságok, miután a Putyin részleges mozgósítása elleni tiltakozások erőszakossá váltak. A közösségi oldalakra felkerült felvételek szerint a nők is nagy arányban jelentek meg a megmozdulásokon, akik a rendőröket vették üldözőbe, miután azok le akarták tartóztatni a rendbontókat. A mintegy nyolcezer fős Endirei faluban az utat is elzárták az orosz hatóságok elől, miután 110 férfit hívtak be harcolni.

Dagesztán az ország etnikai szempontból egyik legszínesebb régiója: noha a hivatalos nyelv az orosz, az oroszok csupán 3,6 százalékot tesznek ki a lakosságból, a 2010-es népszámlálás szerint. Többségben vannak ugyanakkor olyan kaukázusi népcsoportok, mint az avarok, a dargok, a kumikok, valamint a lezgek.

A régióban főként muszlimok élnek, és az aktivisták attól tartanak, hogy az oroszországi kisebbségek lesznek a mozgósítás fő résztvevői. A BBC brit közszolgálati csatorna elemzésében arra mutatott rá, Dagesztánban azért is erőteljesek a Kreml-ellenes tüntetések, mert az ukrajnai harcokban legalább 301 helyi katona vesztette életét, ami körülbelül tízszer több, mint az elhunyt moszkvai katonák száma. Az Oroszországból érkező hírek arra mutatnak rá, a mozgósítás nyomán kialakult pánik egyre nagyobb méreteket ölt: nemcsak tiltakozásokra, hanem egészen megdöbbentő cselekedetekre késztetik az embereket.

A Moszkvától mintegy 80 kilométerre fekvő Rjazany városában egy férfi akarta felgyújtani magát egy buszpályaudvaron, azt kiabálva, „nem akarok Ukrajnában harcolni”.

A mozgósítás elleni felszólalások Oroszország távol-keleti vidékeit is elérték. A szibériai Irkutszk régió Uszty-Ilimszk városában egy 25 éves férfi agyonlőtte a helyi toborzóiroda besorozásért felelős tisztjét. A gyilkosságról készült videófelvétel a Twitterre is felkerült, amelyen az látszik, hogy a Ruszlan Zininként azonosított fiatal férfi a tisztet hátulról lelövi. Helyi beszámolók szerint az áldozat belehalt sérüléseibe, Ruszlan Zinint pedig letartóztatták.

A The Guardian brit napilap tudósítója szerint a támadó nem kapott behívót, azonban barátait besorozták. Anyjának reggel azt mondta, önként jelentkezik a hadseregbe, ezért megy a toborzóirodába.

A brit hírszerzés arról számolt be hétfőn, hogy a mozgósításban részt vevők első csoportjai már útban vannak, vagy már meg is érkeztek a katonai bázisokra, ahol kiképzést kapnak, ugyanis jelentős részük nem rendelkezik katonai tapasztalattal. A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) szakértői rámutattak: a Kreml legalább 2008 óta nem szabja meg a hatékony és nagyszabású mozgósítás feltételeit, ennek nyomán nem épült ki Oroszországban a gyors mozgósításhoz szükséges tartalékerő, amely azonnal bevethető lenne a csatatéren.

Kritikusan alacsony annak a valószínűsége, hogy a részleges mozgósítással jelentősen növelnék az orosz hadsereg erejét. Putyinnak megoldást kell találni a katonai személyzet és a felszerelési rendszerek alapvető hibáira. Eddigi tettei azonban arra utalnak, sokkal jobban foglalkozik azzal, hogy csapatokat telepítsen a harctérre, minthogy kezelje ezeket a problémákat

– írta jelentésében az ISW.

Borítókép: A részleges mozgósítás elleni tiltakozás Szentpéterváron 2022. szeptember 24-én. Egy rendőr sisakján a „Z” jelzés látható (Fotó: AFP)

Oroszország mozgósít

Hatalmas mértékben nőtt a magánrepülőgépek iránti kereslet Oroszországban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.