Igazoltatásnak ellenálló embereket lőttek le rendőrök Franciaországban

Franciaországban rendőrök szerdán két különböző helyen lelőttek két embert, akik igazoltatás közben ellenálltak: egy férfit egy közúti igazoltatás során sebeztek halálra a déli Nizzában, egy nőt pedig az északnyugati Rennes-ben egy kábítószer-ellenes razzia keretében.

Forrás: MTI2022. 09. 08. 7:55
Trial over the July 2016 Nice terrorist attack
epa10161537 Policemen stand in front Acropolis Convention Center where the trial of the July 2016 terrorist attack is broadcast on screen, in Nice, France, 05 September 2022. On 14 July 2016, 86 people were killed and hundreds injured after a truck plowed through the crowd on the Promenade des Anglais during celebrations of Bastille Day in Nice. The trial of eight people for their role in the attack takes place from 05 September to 16 December 2022 in Paris. EPA/SEBASTIEN NOGIER Fotó: SEBASTIEN NOGIER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nizzában a rendőrök arra lettek figyelmesek, hogy egy autó veszélyesen, cikkcakkban halad a város körüli körgyűrűn. A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrök jelezték a sofőrnek, hogy kövesse őket, de a jármű gyorsítani kezdett, először eltűnt a szemük elől, majd „beragadt” a forgalomba, s amikor visszafordult, szembetalálta magát a rendőrök gépkocsijával, amelybe többször belehajtott. Két rendőr könnyebben megsérült. 

 

Az egyik rendőr ekkor kiszállt a járműből, és egyszer rálőtt a sofőrre, aki a helyszínen életét vesztette.

 

Anthony Borré, Nizza polgármester-helyettese az AFP hírügynökségnek elmondta: a harminc év körüli tunéziai férfi egy éve élt a régióban. Jogosítvány nélkül vezetett egy helyi rendszámú gépkocsit, amelyről kiderült, hogy lopott.

A nizzai ügyészség két eljárást indított az ügyben: az egyiket hivatalos személyi elleni emberölési kísérlet miatt, a másikat pedig a rendőr általi nem szándékos emberölés miatt.

Néhány órával korábban egy 22 éves nő meghalt és egy 26 éves férfi megsebesült Rennes-ben egy kábítószer-ellenes rendőrségi razzia során.

Philippe Astruc rennes-i ügyész elmondta: a szerda hajnali egy órakor lezajlott incidensben a rendőr azért használta egyszer a szolgálati fegyverét, mert amikor a kollégái a razzia keretében igazoltatni próbálták egy gépkocsi utasait, azok ellenálltak. A sofőr, akit kábítószer-kereskedelem miatt nyilvántartottak, a karján megsebesült, az utasa a helyszínen meghalt a továbbpattanó lövedéktől.

Yoann Leandri, az egyik rendőrszakszervezet tagja az AFP hírügynökségnek elmondta: 

a sofőr szándékosan a rendőrök közé hajtott.

Ebben az ügyben is két eljárás indult: a rendőrség felügyeleti szerve halált okozó szándékos erőszak gyanúja miatt vizsgálódik, míg a rennes-i bűnügyi rendőrség hivatalos személy elleni emberölési kísérlet miatt indított eljárást a sofőr ellen.

Rendőrségi források szerint tavaly 14 240 olyan eset közül, amikor is állampolgárok megtagadták az igazoltatást, 157 alkalommal használták a rendőrök „szolgálati fegyverüket mozgó jármű ellen”.

Bő egy héttel ezelőtt egy igazoltatásnak szintén ellenálló férfit lőtt agyon egy francia rendőr a belga határ mentén található Neuville-en-Ferrain településnél.

Borítókép: illusztráció (Fotó: EPA/Sebastien Nogier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.