Morawiecki: Visszatérnénk a V4-ekkel és a Magyarországgal való szoros együttműködéshez

A lengyel kormányfő leszögezte, az ukrajnai háborúhoz való viszony megosztó volt, de a V4-en belüli együttműködés megerősíti az országokat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 04. 12:31
Prime Minister of Hungary visit Poland
POLAND-HUNGARY-DIPLOMACY Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, a nézetbeli eltéréseket is figyelembe vevő együttműködési módot lehetne kidolgozni a visegrádi csoportban (V4) és a lengyel–magyar kapcsolatokban ott, ahol az országainkat értékek és érdekek kötik össze – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy vasárnap megjelent interjúrészletben. A Sieci lengyel konzervatív hetilapban hétfőn megjelenő interjúnak vasárnap a Wpolityce.pl hírportálon közzétett részletében Morawiecki beismerte:

 

az ukrajnai háborúhoz való viszony valóban megosztó volt.

 

Hozzátette: idővel „az összes többi ügy, amelyben szolidaritással, megértéssel és kölcsönös támogatással voltunk egymás iránt, újból erőteljesen össze fog kötni minket”. „Mindnyájan tudjuk, hogy a V4-en belüli együttműködés jelentősen megerősíti országainkat” – fogalmazott, hozzáfűzve:

 

adott esetben egy plusz egy plusz egy plusz egy összege nem négy, hanem hét vagy nyolc.

 

A V4 ezért megmaradt akkor is, ha a tagországoknak különféle, egymástól néha nagyon eltérő kormányaik voltak – idézte fel. Arra a kérdésre válaszolva, visszatérhetnek-e a visegrádi találkozók, Morawiecki bejelentette:

 

olyan megoldás kidolgozására szeretne kísérletet tenni, amely keretében, világosan megnevezve az eltéréseket, tiszteletben tartva az ukrán barátaink érzékenységét, visszatérhetnénk a V4-en belüli együttműködéshez, valamint a Magyarországgal közös cselekvéshez is azokon a területeken, amelyeken értékek és érdekek kötnek össze minket.

 

A kormányfő bízott egy ilyen kölcsönös megértési platform kidolgozásában. Úgy látta: a lengyelek is ma jobban készek arra, mint amire márciusban vagy áprilisban voltak. A V4 kormányfői utoljára az országcsoport magyar elnöksége során, március 8-án találkoztak Londonban, az Egyesült Királysággal bővített formátumban.

 

Hivatalosan meg nem erősített lengyelországi értesülések szerint a V4 soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia október végére tervezi a visegrádi miniszterelnökök csúcstalálkozóját.

 

Morawiecki interjújára Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Facebook-posztban reagált, amelyben a lengyel kormányfőt idézte:

a magyar–lengyel kapcsolatokra külön kitérve hangsúlyozta, hogy a két országot összekötik azok a kérdések, amelyekben eddig is szolidaritást, megértést és támogatást mutattak egymás felé, ezért Magyarország és Lengyelország szoros kapcsolata ezután is fennmarad.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Varsóban 2018. május 14-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.