időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Több millió brit lakos nem tudja befizetni a rezsiszámlát

Forrás: Hirado.hu
2022.09.22. 12:25 2022.09.22. 14:11
Több millió brit lakos nem tudja befizetni a rezsiszámlát

Közel tizenegymillió ember, azaz minden ötödik felnőtt már elmaradt legalább egy rezsiszámla befizetésével az Egyesült Királyságban – írja a Híradó.hu

A téli gázszámlák még meg sem érkeztek, de máris 10,9 millió embernek, vagyis a brit felnőttek húsz százalékának van hátraléka az elszálló energiaárak miatt a Money Advice Trust pénzügyi tanácsadó jótékonysági szervezet által készített jelentés szerint.

Az Opinium piackutató cég kétezer fős felméréséből kiderült, a britek 40 százaléka csökkentette az összes alapvető kiadásait és korlátozta az autóhasználatot, valamint minden kilencedik ember küszködött az elmúlt időszakban élelmiszer-vásárlási nehézségekkel. A megkérdezettek közül 7,7 millióan személyes tárgyakat adtak el, hogy ki tudják fizetni a számlákat – idézi a Sky News híreit a Híradó.hu.

 

A brit kormány a megélhetési válság fő okozóira, a gáz- és áramárakra októbertől ársapkát vezet be, a kutatás szerint azonban az energiaköltségek olyan mértékben növekedtek, hogy már most is milliók számára megfizethetetlenek a rezsiszámlák.

 

Kilencből egy válaszadó mondta, hogy energiaszolgáltatója már olyan magasra emelte a havi díjat, amelyet nem engedhet meg magának, így hátraléka van. A segélyben részesülők a lakosság többi részéhez képest rosszabbul viselik az extra terheket, több mint kétszeresére, 45 százalékra emelkedett azok aránya, akiknek tartozásuk van ebben a csoportban.

A költségek ugrásszerű növekedésével párhuzamosan az adósság is nő az Egyesült Királyságban. Hitelkártyát március óta 2,1 millióval többen, összesen 15,3 millióan használnak a legszükségesebb termékek és szolgáltatások kifizetésére, és a jelzáloghitel-törlesztéssel küszködők száma is tovább emelkedett.

A brit kormányra most már egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy többet tegyen a hátralékosok támogatásáért és az alacsonyabb jövedelműek megsegítéséért.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: az Európa Unió zászlója és a brit zászló a brit parlament óratornya előtt (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.