időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Vucsics: Az energia után az ételért indul háború

Forrás: V4NA.com
2022.09.13. 05:52
Vucsics: Az energia után az ételért indul háború

Az energetikai válság után az élelemért vívott harc következik a világban

– erről beszélt a minap az Egyesült Arab Emírségekben a szerb államfő.

Alekszandar Vucsics szerint az ukrán offenzívával nem ér véget a háború, sőt egyre súlyosabb összecsapások kezdődnek, és elhúzódik a konfliktus. Ez pedig újabb drágulást hoz mindannyiunknak. Vucsics egyébként azért utazott az arab országba, mert Szerbia egymilliárd dollár értékben kapott kedvezményes hitelt az emírségektől. 

Az energetikai válságról és annak az országokra gyakorolt hatásairól is tárgyalt a szerb államfő az Egyesült Arab Emírségekben.

Vucsics Mohammed bin Zayed Al Nahyan elnökkel megállapodott arról, hogy az emírségek pénzügyi támogatást nyújt a balkáni államnak: a szerbek egymilliárd dollár értékben kapnak kedvezményes hitelt az araboktól. Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta: a pénzből Szerbia költségvetését erősítenék. 

Háromszázalékos a kamatláb. Ez ebben a pillanatban szinte elképzelhetetlennek tűnik. Ha a világpiaci trendeket nézzük, akkor általában hét, hét és fél százalékos kamatokat számolnak fel. Ha így nézzük, akkor csak a kamatokon 40-45 millió dollárt spórolunk meg

– mondta az aláírást követően Mali a Pink Televíziónak. 

Megjegyezte: a pénzt részben az ország korábbi tartozásainak a törlesztésére fordítják, illetve energiahordozók vásárlására. – A pénz lehetőséget teremt arra is, hogy reagáljunk a gáz vagy más energiahordozók beszerzésekor. Esélyt ad arra, hogy csökkentsük a válság ránk nézve negatív hatásait – jegyezte meg a tárcavezető.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

 

Háború Ukrajnában

Minden eddiginél veszélyesebb az a szankciós csomag, amit Brüsszel előkészített

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.