időjárás 15°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Zsarolónak nevezte Ursula von der Leyent a lengyel igazságügyi miniszter

Forrás: MTI
2022.09.23. 19:43 2022.09.23. 20:44
Zsarolónak nevezte Ursula von der Leyent a lengyel igazságügyi miniszter

Zsarolónak nevezte pénteken az Európai Bizottság elnökét Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter azon kijelentés miatt, amelyet Ursula von der Leyen az amerikai Princeton Egyetemen tett az olasz választások kapcsán.

Von der Leyen igazi neve: zsaroló 

– írta Ziobro a közösségi honlapján. Az egyik kisebb lengyel kormánykoalíciós pártot is vezető miniszter szerint az Európai Bizottság elnöke nem a jogállamiságot tartja szem előtt, hanem azt, hogy azok legyenek kormányon, akiket Berlin akar.

Ursula von der Leyen a Princeton Egyetemen rendezett vita során kijelentette: ha Olaszország a parlamenti választások után „nehéz helyzetbe” kerül, Brüsszelnek megvannak az eszközei, mint Lengyelország és Magyarország esetében.

Szégyenletesnek és nagyon veszélyesnek nevezte a bizottsági elnök kijelentését Tomasz Poreba, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) soraiból megválasztott európai parlamenti képviselő is. Szerinte Von der Leyen szavai nagyon világosan felfedik az Európai Unió jelenlegi irányvonalát, vagyis azt, hogy a demokratikus választások eredményét csak akkor erősítik meg, ha ezt a brüsszeli politikai elit, valamint a liberális baloldal jóváhagyják.

A PiS másik EP-képviselője, Kozma Zlotowski kifogást intézett az Európai Bizottsághoz az olasz parlamenti választásoknak a bizottsági elnök általi befolyásolása kapcsán. Levelében Zlotowski azt írta: 

Von der Leyen kijelentése úgy hangzik, mint egy, az olasz választóknak és a leendő kormánynak címzett fenyegetés. 

A képviselő hangsúlyozta: a választási eredményekről nem a brüsszeli hivatalnokok, hanem a választók döntenek szabad szavazáson.

Olaszországban vasárnap tartanak parlamenti választásokat, amelyek fő esélyese a felmérések szerint az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá, Olaszország! és a Liga pártok alkotta jobbközép koalíció.

Borítókép: Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter és legfőbb ügyész (Fotó: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.