időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Beszédes adatok a munkácsi turulszobor eltávolításáról szóló tudósítások időrendjében

Magyar Nemzet
2022.10.14. 12:00 2022.10.14. 14:31
Beszédes adatok a munkácsi turulszobor eltávolításáról szóló tudósítások időrendjében

A Munkácsi Városi Tanács honlapján csütörtök délelőtt pontosan fél 12-kor jelent meg a közlemény, amelyben a helyi történeti múzeumot felszólították, hogy a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot szereljék le, és helyére az ukrán állami címer kerüljön.

A döntés megjelenik 2022. október 13-én délelőtt fél 12-kor a Munkácsi Városi Tanács weboldalán. Forrás: Képernyőkép

Mindössze 25 perccel később a Mukachevo.net ukrán hírportál már beszámolt a döntésről. Ezt követően pedig csupán négy perc telt el, mire az ukrán kormánnyal szoros kapcsolatban álló Ukrainska Pravda hírportál a Mukachevo hírére hivatkozva írt a turulszobor eltávolítására vonatkozó döntésről. A cikk ugyanis 11.59-kor jelent meg a honlapon.

A Mukachevo.net hírportál 11.55-kor ismertette a Munkácsi Városi Tanács döntését. Forrás: Képernyőkép
Mindössze négy perccel később a hír megjelenik a kormánnyal szoros kapcsolatban álló Ukrainska Pravda oldalán. Forrás: Képernyőkép

Az események szoros időrendje arra világít rá, hogy az ukrán helyi és országos politika mellett az ukrán helyi és országos média is erősen együtt mozog a témában.

A Magyar Nemzet több helyi forrásból, szemtanúk állításai alapján úgy tudja, hogy a talpazatáról sietős gyorsasággal eltávolított turulszobor jelenleg a munkácsi vár várárkában hever. Amint erről fotót tudunk szerezni, akkor tudjuk teljes bizonyossággal állítani, hogy ez az értesülésünk helytálló.

Az esetleg megszülető fotókat természetesen azonnal nyilvánosságra hozzuk – de úgy értesültünk, hogy a helyi magyarok egyelőre félnek a helyszínre menni és fotókat készíteni a munkácsi vár árkában.

Borítókép: Egy ősi magyar jelkép, a munkácsi turulszobor (Fotó: Bereczky Tamás)

Magyarellenesség Kárpátalján

Brenzovics László: A munkácsi turulszobor valaha a két nemzet közötti békesség szimbólumának számított

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.