Beszédes adatok a munkácsi turulszobor eltávolításáról szóló tudósítások időrendjében

A médiamegjelenések az ukrán helyi és országos politika mellett a helyi és országos média szoros kapcsolatára világítanak rá.

Magyar Nemzet
2022. 10. 14. 12:00
Turul Munkács
Turul Munkács Fotó: Fotó: Bereczky Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Munkácsi Városi Tanács honlapján csütörtök délelőtt pontosan fél 12-kor jelent meg a közlemény, amelyben a helyi történeti múzeumot felszólították, hogy a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot szereljék le, és helyére az ukrán állami címer kerüljön.

A döntés megjelenik 2022. október 13-én délelőtt fél 12-kor a Munkácsi Városi Tanács weboldalán. Forrás: Képernyőkép

Mindössze 25 perccel később a Mukachevo.net ukrán hírportál már beszámolt a döntésről. Ezt követően pedig csupán négy perc telt el, mire az ukrán kormánnyal szoros kapcsolatban álló Ukrainska Pravda hírportál a Mukachevo hírére hivatkozva írt a turulszobor eltávolítására vonatkozó döntésről. A cikk ugyanis 11.59-kor jelent meg a honlapon.

A Mukachevo.net hírportál 11.55-kor ismertette a Munkácsi Városi Tanács döntését. Forrás: Képernyőkép
Mindössze négy perccel később a hír megjelenik a kormánnyal szoros kapcsolatban álló Ukrainska Pravda oldalán. Forrás: Képernyőkép

Az események szoros időrendje arra világít rá, hogy az ukrán helyi és országos politika mellett az ukrán helyi és országos média is erősen együtt mozog a témában.

A Magyar Nemzet több helyi forrásból, szemtanúk állításai alapján úgy tudja, hogy a talpazatáról sietős gyorsasággal eltávolított turulszobor jelenleg a munkácsi vár várárkában hever. Amint erről fotót tudunk szerezni, akkor tudjuk teljes bizonyossággal állítani, hogy ez az értesülésünk helytálló.

Az esetleg megszülető fotókat természetesen azonnal nyilvánosságra hozzuk – de úgy értesültünk, hogy a helyi magyarok egyelőre félnek a helyszínre menni és fotókat készíteni a munkácsi vár árkában.

Borítókép: Egy ősi magyar jelkép, a munkácsi turulszobor (Fotó: Bereczky Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.