Mikita: Értelmes párbeszéd szükséges a munkácsi Turul-emlékmű kapcsán

A megyei és országos sajtó képviselőivel tartott közvetlen találkozót Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója. Az alkalmon a Turul-emlékmű kapcsán is nyilatkozott a megye vezetője – olvasható a Kárpátalja.ma cikkében.

Forrás: Kárpátalja.ma2022. 10. 19. 12:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzó szavai szerint az elmúlt napokban több szempontból is megvizsgálták az ügyet, és arra jutottak, hogy nem lett volna szabad ilyen hirtelen formában cselekedni.

Elmondta, hogy amikor a képviselők bejelentették a közösségi médiában döntésüket, már egy óra múlva végre is hajtották azt.

Egy értelmes párbeszédnek kell történnie. Nem engedhetem meg, hogy ez valamiféle agresszív cselekvésként nyilvánuljon meg, sem az egyik, sem a másik irányba

jelentette ki Mikita, hozzátéve: a világ felé azt kell mutatni, „hogy mi beszámítható emberek vagyunk”, továbbá

„azt, hogy itt, az ország legnyugatibb részén a háború ellenére is demokratikus folyamatok zajlanak”.

A kormányzó nyomatékosította, hogy az ügyben továbbra is vizsgálódni fognak.

Kommentálta azt a tervezetet, mely szerint a Turul helyére az ország címere kerülne.

„Hangsúlyozni szeretném, hogy szerintem is fontos, hogy legyen ukrán címer, de ennek megvalósításához bölcsebben is hozzá lehet állni. Ugyanakkor erővel nem lehet visszaállíttatni a szobrot. Hacsak nem annak érdekében, hogy a lebontást kezdeményező örömére szolgáljunk” – mondta.

A vezető szavai szerint az ilyen jellegű döntéseket, ami legyen az emlékmű felállítása vagy eltávolítása, különösen, ha történelmi jelentőségű épületekről van szó, mindenképp meg kell vitatni a helyi közösséggel, egy személyben nem lehet a kérdésben döntést hozni. Kijelentette, hogy az erőfitogtatás nem megoldás, békés kerekasztal-beszélgetésre van szükség, amelyen a kistérség képviselői is részt vesznek.

Véleményem szerint az ukrán címer fontossága felette áll mindennek. De így meg is lehet őrülni, ha körbe fogunk rohangálni, és minden épületre címert fogunk akasztani. Ez nem a győzelmi hangulatról szól. Úgy gondolom, hogy aki ilyen harciasan áll hozzá a kérdéshez, annak jobb lenne a fronton érvényesítenie az elszántságát, ahol valóban harcolhat az országunk függetlenségéért, és majd, ha visszajött, akkor civilizált kommunikációt tud folytatni

– taglalta a kormányzó.

Kárpátalja vezetője aláhúzta, hogy

Ukrajna egy európai ország, amely napról napra halad az európai integrálódás felé.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A munkácsi vár obeliszkje a Turul nélkül (Fotó: Kárpátalja.ma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.