időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Kárpátalja megszerzésének magyar ambíciójával vádaskodik a volt munkácsi polgármester

Magyar Nemzet
2022.10.19. 11:40 2022.10.19. 14:41
Kárpátalja megszerzésének magyar ambíciójával vádaskodik a volt munkácsi polgármester

„A magyar kormány ma Putyin legnagyobb európai szószólója/ügyvédje. Folyamatosan arra törekszik, hogy megakadályozza az újabb szankciók bevezetését, vagy, hogy enyhítsen a már bevezetett szankciókon. A magyar uniós biztos szándékosan, minden lehetséges módon próbálja gátolni európai integrációnkat”

– kezdte kirohanását Facebook-bejegyzésében Munkács város 1998 és 1999 közötti polgármestere, Viktor Baloga.

Mondok mást is, ne adj Isten, ha Putyin nyerne – Kárpátalja egy része ilyen vagy olyan formában, lojalitásáért cserébe Magyarország irányítása alá kerülne

– folytatta értekezését az egykori városvezető, akinek most a fia irányítja Munkács városát. Hogy ezt az állítását mire alapozta, arról viszont már csak ködös részletekkel szolgált. Konkrétum említése nélkül említette Magyarország miniszterelnökének e témában elmondott beszédét, „amire az interneten bárki rákereshet”.

 

Orbán Viktor arról számtalanszor beszélt már, hogy Magyarország tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét és szuverenitását. Könnyen fellelhető a világhálón az a felvétel is, amelyen 

Szijjártó Péter ukrán kamerák előtt nonszensznek nevezte azt a vádat, hogy Magyarországon lehet egy olyan kormány, amely magáénak akarná Kárpátalját azért, mert ott többségében magyarul beszélnek az emberek. 

A külgazdasági és külügyminiszter ezt a megközelítést revizionizmusnak nevezte és visszautasította. Hozzátette, Magyarországnak semmi köze sincs Oroszország és Ukrajna konfliktusához. – A kárpátaljai magyarok lojális állampolgárai Ukrajnának, és az ő jogaiknak a megsértése teljesen elfogadhatatlan, csupán azért, mert egy másik országgal konfliktusban áll Ukrajna! – figyelmeztetett. 

Viktor Baloga posztjában a munkácsi várban álló turulszobor ledöntését azzal magyarázta, hogy a turul a birodalmi ambíciók és a magyarok Kárpátalja egy részére történő betolakodásának szimbóluma. „Éppen ezért a magyar uralkodó elit és a mi Kárpátalján szétszórt vátnyikjaink [szláv szlengben szovjet identitású, orosz hazafi, vagy ukrán kontextusban szovjet identitású ember, aki megkérdőjelezi Ukrajna létezését] azt csinálhatnak nagy felháborodásukban, amit csak akarnak (vagy oda dughatják nagy felháborodásukat, ahova csak akarják), mert a jószomszédság és igaz barátság vizsgáján a gonosz oldalát választva megbuktak. Akárcsak egykor a Horthy Miklós vezette magyar vezetés, amely a hitleri Németország bábállamává vált” – folytatta bejegyzését.

A volt munkácsi polgármester arról viszont nem tett említést, hogy fia eljárási hibák sorozatával, a törvény megkerülésével döntötte le a műemléket. 

Ahogyan nem részletezte azt sem, hogy a Kárpátalján csak Baloga klánnak nevezett munkácsi politikusi körnek már korábban is voltak magyarellenes kirohanásai. 

Például azt javasolták, hogy a háború kiváltotta elvándorlás okán a magyar falvakban megüresedett házakba ukrajnai menekülteket telepítsenek be, megváltoztatva ezzel a vidék etnikai összetételét és arányait.

Borítókép: A munkácsi turul szobor (Fotó: Kovács Miklósné Horváth Eleonóra)

 

 

 

Magyarellenesség Kárpátalján

Brenzovics László: A munkácsi turulszobor valaha a két nemzet közötti békesség szimbólumának számított

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.