idezojelek

A munkácsi turulszobor és az ukrán nép Szaharov-díja

A bátor ukrán nép kapja idén az Európai Parlament Szaharov-díját.

Cikk kép: undefined
Fotó: Fotó: Bereczky Tamás

A bátor ukrán nép kapja idén az Európai Parlament Szaharov-díját. Az ukránok közül valóban sokan megérdemlik a világhírű orosz magfizikusról elnevezett rangos díjat. Megérdemlik a hősi halottak, az ukrán földet védelmező katonák (nem értve ide a náci mentalitású terroristákat), a háború miatt otthonukat elhagyó menekültek, a gyermekeiket oltalmazó asszonyok és sok mindenki a szenvedők közül. A jelölő szervezet, az Euró­pai Néppárt (EPP) az indoklásában kiemelte egyes civil szervezetek, állami intézmények, katasztrófavédelmi és ­evakuációs szolgálatok aktivistáinak a tevékenységét is.

A Szaharov-díjat kezdettől fogva olyan személyeknek ítélik oda, akik nagy áldozatokat vállalnak az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért vívott küzdelemben. Az EPP első helyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerepét említette, ami érthető, mert vele kapcsolatban Nyugaton kötelező tiszteletköröket tenni. Ő áll az ukrajnai politikai döntéshozatal csúcsán, ami azt is jelenti, hogy nagyobb súlyú döntések nem születhetnek a beleegyezése nélkül.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kárpátalján és a magyarság körében nemrég nagy felháborodást váltott ki a munkácsi vár turulszobrának erőszakos eltávolítása. A magyar történelem ősi szimbólumát – a helyi önkormányzat határozata nyomán − feltűnő gyorsasággal szétfűrészelték és a várárokba dobták. A durva, provokatív cselekmény egyértelműen összefüggésbe hozható a magyarok megsértésének és megalázásának szándékával. Ilyen horderejű politikai lépés csakis Zelenszkij elnök beleegyezésével történhetett.

A Szaharov-díj idei odaítélésének híre pár nappal azután röppent fel, hogy a magyar turul a mélybe zuhant. Az emlékműpusztító, goromba intézkedés vajon miként illeszthető az ukrán politika emberi jogokat, gondolatszabadságot, demokráciát erősítő felfogásába? Tegyük fel, hogy a díj odaítéléséről az illetékesek még a szoborpusztítás előtt döntöttek. A magyarellenes fenyegetésekről és robbantásokról viszont tudhattak, mert azok már a háború kitörése előtt is borzolták a kedélyeket Kárpátalján.

Ugyancsak az ukrajnai demokrácia „fejlődésének” ékes bizonyítéka az ottani orosztalanítás. Munkács városának végrehajtó bizottsága több mint fél évvel ezelőtt leszereltette a nagy orosz költő és drámaíró, Alekszandr Szergejevics Puskin köztéri mellszobrát, illetve eltávolíttatta a Puskinról korábban elnevezett középiskola emléktábláját. Ez sem lehetett titok az EPP illetékesei előtt. Az Európai Unióba igyekvő ukránok törvényhozása akkoriban tiltotta – és azóta is tiltja − az orosz zenét és könyveket. A háborús pszichózis állapotában lévő ukrán vezetésre nyilván átragadt a Brüsszelből irányított szankciós őrület, de a történet így is teljesen abszurd. Az Európai Unió az oroszellenes szankciókkal, a fegyverszállításokkal, a folyamatos politikai hangulatkeltéssel győzelmi álmokba kergeti Zelenszkij elnököt, aki bizonyítani szeretne.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrég képes volt azt mondani, hogy az ukránok nagyon sokat tettek a jogállamiságért. Az EU akkor ettől annyira meghatódott, hogy megadta Ukrajnának a tagjelölti státust. „Érdemes” volt, mert az ukrán törvényhozás nyomban tovább szigorított a nemzetiségek jogait csorbító nyelvtörvényen.

A bátor ukrán nép amúgy valóban megérdemli a Szaharov-díjat. Azért érdemli meg, mert miközben ő szenvedi el a háború szörnyűségeit, ki van szolgáltatva a politikai vezetés ostoba döntéseinek. Biztosra vehetjük, hogy az ukrán népnek semmi baja nincs a munkácsi turulemlékművel, de az 1837-ben elhunyt Puskinnal sem. Ami pedig Andrej Dmitrijevics Szaharovot illeti, ő legalább annyira orosz, mint Puskin. Igaz, nem az irodalom, hanem a magfizika mezsgyéin jeleskedett, az 1940-es évek második felétől a hidrogénbomba előállításán dolgozott. A félelmetes bomba 1953-ban elkészült, s ez a fiatal Szaharovnak akadémiai tagságot, valamint nemzetközi hírnevet hozott.

Hogy is van ez? Az orosz kultúra legnagyobbjait betiltó ukrán vezetés szemrebbenés nélkül elfogadja a Szaharov-díjat. Eszerint a Nobel-díjas orosz Szaharov – a szovjet hidrogénbomba „atyja” – Ukrajnában nincs betiltva, a szintén orosz Puskin viszont igen. A gyanútlan ember szédelegve keresi az értelmes választ, a kristálytiszta logikát.

A szerző író, újságíró

Borítókép: a munkácsi turulszobor (Fotó: Bereczky Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.