Donald Trump hivatalos és kötelező erejű idézést kapott a január 6. bizottságtól

Egyelőre nem világos, hogy a volt elnök eleget tesz-e a felszólításnak.

MTI
2022. 10. 21. 20:49
Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond egy kampányrendezvényen a Michigan állambeli Warren városban 2022. október 1-jén. A félidős kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Jose Suarez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos, kötelező erejű idézést küldött Donald Trump korábbi amerikai elnöknek a 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló képviselőházi különbizottság, hogy eskü alatt tett vallomást kérjen tőle – tudatta a testület pénteken. A testület az idézésben előírta a volt elnöknek, hogy november 4-ig szolgáltasson be bizonyos dokumentumokat, az egy vagy több napig tartó tanúmeghallgatás pedig november 14. körül kezdődik.

Egyelőre nem világos, hogy Donald Trump eleget tesz-e a felszólításnak. 

Korábbi tanácsadóját, Steve Bannont pénteken egy washingtoni szövetségi bíróság 4 hónap börtönre és 6500 dollár pénzbüntetésre ítélte, mert nem tett eleget a vizsgálóbizottság hasonló idézésének.

A testület múlt szerdai – a félidős választások előtti utolsó – ülésén már döntést hozott arról, hogy Donald Trumpot is beidézi a 2021. január 6-i, Capitolium elleni támadás ügyében. A testület demokrata párti elnöke akkor Donald Trump meghallgatásával kapcsolatban azt mondta, hogy ez az amerikai emberek felé való elszámoltathatóság kérdése. Bennie Thompson úgy fogalmazott, hogy a volt elnöknek válaszolnia kell azoknak a millióknak, akiknek a szavazatát megpróbálta kidobni annak érdekében, hogy hatalmon maradhasson. A testület republikánus, de Trumppal szemben többször éles bírálatot megfogalmazó társelnöke, Liz Cheney kijelentette, hogy a testület kötelessége válaszokat kapni attól az embertől, aki ezt az egészet mozgásba hozta.

House January 6 Committee Holds Hearing To Present Findings
Liz Cheney. Fotó: Win McNamee

A január 6-i, Capitolium elleni támadást vizsgáló kongresszusi bizottságnak a múlt szerdai volt a tizedik és a tervek szerinti utolsó ülése a novemberi félidős törvényhozási választások előtt. Ezen csak új bizonyítékokat tekintettek volna át, és összegző jelentést terveztek kiadni, az eredeti napirenden nem szerepelt új tanúk beidézése.

A 9 tagú testület 7 demokrata párti és 2 republikánus párti tagból áll. A republikánus tagok Donald Trump párton belüli éles bírálói, köztük Liz Cheney augusztusban a republikánus előválasztáson egy Donald Trump által támogatott jelölttől szenvedett súlyos vereséget, ami után kijelentette, hogy mindent el fog követi annak érdekében, hogy Donald Trump többé a Fehér Ház közelébe se kerühessen.

A bizottság ülésére reagálva Donald Trump múlt héten a Fox Digitalnak adott interjúban a testületet félrevezető, színlelt és pártos társaságnak nevezte, a tevékenységét pedig boszorkányüldözésnek, amelyben két olyan republikánus vesz részt, akiket kidobtak a pártból.

A republikánusok közölték, hogy saját jelentést tesznek közzé még idén a vizsgálódásaik alapján, amelyben arra is választ keresnek, hogy a hatóságok és a hírszerzés milyen hibái vezethettek a január 6-i eseményekhez.

2021. január 6-án az Egyesült Államok törvényhozásának épületébe, a Capitoliumba feldühödött tüntetők törtek be, ahol komoly károkat okoztak, a zavargások során öt ember vesztette életét, köztük egy rendőr, és jóval több mint százan megsérültek, akik közül 138-an a rendfenntartó erők tagjai voltak. A zavargások előtt Donald Trump hívására több tízezer támogatója gyűlt össze Washington belvárosában, hogy tiltakozzanak az elnökválasztás szerintük meghamisított eredménye ellen. A tüntetők egy nagyobb, radikális csoportja a nagygyűlés után vonult a Capitoliumhoz, ahol az események erőszakba torkolltak. A képviselőházi vizsgálóbizottság az történtek részletes elemzésére és a politikai felelősök megnevezésére, elsősorban Donald Trump felelősségének megállapítására alakult. A zavargásokban részt vevők közül majdnem 800 ember ellen emeltek vádat a hatóságok, és többeket letartóztattak.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond egy kampányrendezvényen a Michigan állambeli Warren városban 2022. október 1-jén. A félidős kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban. (Fotó: MTI/EPA/Jose Suarez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.