Felfoghatatlan összegű uniós és amerikai pénzügyi forrásokat nyel el Ukrajna

Óriási összegekre van szüksége Ukrajnának ahhoz, hogy fedezze a kiadásait. Az ország gyakorlatilag csődben van, míg a gazdasági kapacitásai folyamatosan romlanak. Erősen kétséges, hogy a hitelként és támogatásként kapott eurómilliárdokat vissza tudja-e fizetni – olvasható a VG cikkében.

Forrás: VG.HU2022. 10. 24. 16:04
Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Lloyd Austin amerikai és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (b-j) a NATO védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozásán, a NATO és az ukrajnai kontaktcsoport ülésén a szervezet brüsszeli székházában 2022. október 12-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnának havonta mintegy 3-4 milliárd euróra (átszámítva 1230–1640 milliárd forintra) lenne szüksége ahhoz, hogy fenntartsa az állam működését. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke múlt pénteken Brüsszelben arról beszélt, hogy ebből 1,5 milliárdot az Európai Unió finanszírozna, azaz a jövő év egészében 18 milliárd eurót (7380 milliárd forintnyi összeget) biztosítana. Hozzátette azt is, hogy a becsült teljes havi összeget az EU mellett az unió amerikai barátai és a pénzügyi partnerek fedeznék.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy hónappal ezelőtt jelezte, hogy Ukrajna finanszírozási igényei rendkívüli mértékben megnövekedtek. Az infrastruktúrában okozott károk mellett az ország elvesztette a hozzáférését a pénzügyi piacokhoz is.

Az IMF szeptember végén még úgy kalkulált, hogy Ukrajnának legkevesebb 37,3 milliárd euró (több mint 15 ezer milliárd forint) hiányzik az idei finanszírozási igényeinek a kielégítésére. Az összeg azóta nőtt.

Ha az Ursula von der Leyen szerinti havi négymilliárd euróval számolunk, az egy évben 48 milliárdot (mintegy 20 ezermilliárd forint) jelent. Ebből 18 milliárdot vállalna az unió, a többi vélhetően az Egyesült Államok és a nemzetközi pénzügyi szervezetek között oszlana meg. A pénz egy része hitelt, míg más része vissza nem térítendő támogatást jelent – olvasható a VG cikkében.

Nem mellékes, hogy Ukrajna mindebből vissza tud-e fizetni bármennyit is. Az ország augusztusban arról állapodott meg a hitelezőivel, hogy 20 milliárd dollárnyi kötvény kapcsán a törlesztéseket két évre befagyasztják. Az S&P és a Fitch nemzetközi hitelminősítő szerint ez egyenlő a csőddel.

Ukrajna kilátástalan gazdasági helyzetét mutatja, hogy az államadóssága gyakorlatilag megduplázódhat, így elérheti a GDP száz százalékát. A gazdasági visszaesés az idén 35–45 százalék lehet. Az ország elvesztette széniparának kétharmadát, gázlelőhelyeinek közel felét, ércbányáinak pedig a harmadát. Az exportképessége folyamatosan romlik, miközben az importigénye nő. A fő kiviteli cikk a gabona, amelyből a tavalyi mennyiség felét sem tudták exportálni az idén.

Az ország jövő évi költségvetése gyakorlatilag egy háborús büdzsé.

A dokumentum szerint 2023-ban mintegy 30 milliárd dollárt (több mint 12 ezermilliárd forint) fordítanának a háborús kiadások fedezésére. A deficit a GDP ötven százalékát teheti ki, amelyet a külföldi hitelekből és vissza nem térítendő támogatásból fedeznének.

A Magyar Nemzet szeptember végén megjelent cikke arra is rámutatott, hogy a kiemelt kiadásokat a biztonsági és a védelmi szektornak irányozzák elő. A harmincmilliárd dolláros védelmi összeg ugyanis megközelíti a teljes kiadások felét.

Mindezek mellett az állami juttatásokat és ellátásokat is biztosítani kell. Ez sem könnyű feladat, hiszen a nyugdíjkassza is folyamatos hiánnyal küzd. Ennek fenntartását az Egyesült Államok Kijevnek nyújtott havi másfél milliárd dolláros költségvetési támogatása teszi lehetővé.

Koldusbotra jutnának az ukrán nyugdíjasok EU-segítség nélkül

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök arról beszélt, hogy országa számára létfontosságúak az uniós források, melyekre az újjáépítéshez és a szociális juttatások fenntartásához is szükség van.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Lloyd Austin amerikai és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (balról jobbra) a NATO védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozásán, a NATO és az ukrajnai kontaktcsoport ülésén a szervezet brüsszeli székházában 2022. október 12-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.