időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Felmentették a német kibervédelem vezetőjét

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.18. 16:55 2022.10.18. 17:13
Felmentették a német kibervédelem vezetőjét

Felmentették és fegyelmi eljárás alá vonták kedden a német szövetségi információtechnológiai biztonsági hivatal (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik – BSI) vezetőjét.

Német hírportálok jelentései szerint a szövetségi belügyminisztérium szóvivője megerősítette a Der Spiegel című hírportál értesülését, amely szerint a tárca vezetője, Nancy Faeser azonnali hatállyal felmentette tisztségéből Arne Schönbohmot és fegyelmi eljárást indított ellene.

A nemzeti kiberbiztonsági hatóság szerepét betöltő BSI vezetőjének menesztését sajtóbeszámolók előzték meg, amelyek arra utalnak, hogy Arne Schönbohm nemigen tart távolságot orosz hírszerzési köröktől.

A kapcsolatot egy egyesületi formában működő szerveződés jelentheti, amely a Német Kiberbiztonsági Tanács (Cyber-Sicherheitsrat Deutschland – CSRD) nevet viseli. A 2012 óta működő egyesület vállalkozásoknak, politikusoknak, állami szerveknek nyújt biztonsági tanácsokat infokommunikációs ügyekben.

A szervezet alapítói között van Arne Schönbohm mellett egy Protelion nevű vállalat is, amelyet az utóbbi hónapokban a nemzetközi szaksajtóban, a napokban pedig a ZDF országos köztelevízió Magazine Royale című szatirikus magazinműsorának egy tényfeltáró anyagában is kapcsolatba hoztak orosz hírszerző szolgálatokkal.

A belügyminisztérium szóvivője az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben kiemelte, hogy az Oroszország által folytatott „hibrid hadviselést” tekintve különösen fontos, hogy a BSI több mint 1500 munkatársa zavartalanul végezhesse munkáját. Ezért elkerülhetetlen volt a hatóság vezetőjének felmentése, hiszen a róla szóló hírek megrendítik a semleges és pártatlan vezetői munkája iránti közbizalmat és megzavarják a feletteséhez, a miniszterhez fűződő munkakapcsolatot, amelynek fenntartásához bizalom szükséges. Ugyanakkor az ártatlanság vélelme természetesen megilleti a BSI felmentett vezetőjét – mutatott rá a szóvivő.

 

Borítókép: Arne Schönbohm, a német szövetségi információtechnológiai biztonsági hivatal vezetője (Forrás:  Arne Schönbohm/Twitter)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.